Европейският съюз цели да привлече 1 трлн. евро публични и

...
Европейският съюз цели да привлече 1 трлн. евро публични и
Коментари Харесай

Откъде ще дойдат рекордните 1 трлн. евро за климата?

Европейският съюз цели да притегли 1 трлн. евро обществени и частни вложения, с цел да финансира прехода към „ зелена “ стопанска система и да поддържа най-засегнатите райони. На 14 януари Европейската комисия показа пред Европейския парламент проектите си за обезпечаване на нужните средства за реализиране на Европейския зелен пакт - водещата самодейност на Европейски Съюз за понижаване на въглеродните излъчвания и за реализиране на климатична индиферентност. А през през юли, Парламентарната комисия по районно развиване поддържа основаването на Фонд за обективен преход, само че прикани за по-голям бюджет, по-голям обсег на подкрепяне и насърчаване на страните, които най-бързо понижават излъчванията си. Очаква се евродепутатите да гласоподават позицията си по въпроса в средата на септември.

Европейският съюз желае да понижи излъчванията си на парникови газове с 40% до 2030 година (спрямо 1990 г.) и да има нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година Постигането на тези цели ще изисква обилни вложения в технологии за произвеждане на чиста сила. По оценки на Европейската комисия постигането единствено на междинната цел за 2030 година ще изисква 260 милиарда евро спомагателни годишни вложения.

Откъде ще дойдат парите

Комисията планува в идващото десетилетие да бъдат мобилизирани на европейско равнище към 1 трлн. евро вложения. Приблизително половината от тези средства ще дойдат от бюджета на Европейски Съюз посредством разнообразни стратегии, които финансират планове, свързани с климата и околната среда - да вземем за пример, фондовете за земеделие, за районно развиване, Кохезионния фонд, програмата за нововъведения „ Хоризонт Европа “ и фондът за околна среда LIFE.

Това от своя страна би трябвало да притегли 114 милиарда евро съфинансиране от страните членки. Около 300 милиарда евро обществени и частни вложения се чакат посредством капиталовия проект InvestEU и схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз, които не са част от бюджета на Европейски Съюз.

Нов Механизъм за обективен преход ще би трябвало да обезпечи още 100 милиарда евро. Целта на механизма е да окаже поддръжка за преход към по-чиста стопанска система на райони, които се чака да бъдат мощно наранени - да вземем за пример такива, които разчитат на рандеман на въглища.

Помощ за прехода към „ зелена “ стопанска система

Регионите, които са подвластни от въглищата и други изкопаеми горива, ще могат да разчитат на подкрепяне за преквалифициране на служащи, основаване на нови работни места от бизнеса, рандеман на сила от чисти източници и изолираност на домове.

Средствата на стойност от 100 милиарда евро ще дойдат от три съществени стълба: нов Фонд за обективен преход със свежи пари в размер на 7,5 милиарда евро; финансиране по програмата InvestEU и заеми от Европейската капиталова банка, обезпечени от бюджета на Европейски Съюз.

Фонд за обективен преход

През май Европейската комисия промени предлагането за Фонда за обективен преход поради увеличената потребност от средства за икономическо възобновяване след рецесията с ковид. Предлаганото финансиране в бюджета за 2021-2027 година бе увеличено от 7,5 милиарда евро на 10 милиарда евро. Още 30 милиарда евро външно финансиране ще дойдат от Европейския инструмент за възобновяване.

Фондът ще обезпечава безплатна помощ за обществено подкрепяне, планове за икономическо възкръсване и възстановяване на положението на земи.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс съобщи при започване на 2020 година в пленарната зала на Парламента: „ Това е обръщение към миньорите в Астурия, Западна Македония или Силезия, към тези, които събират торф в Ирландия, към балтийските райони, които разчитат на шистови скали, и към доста други. Знаем, че вие се изправяте пред по-стръмна пътека към климатичната неутралност; знаем, че вероятността за друго, по-чисто бъдеще, може да бъде удобна по принцип, само че пътят към бъдещето през днешния ден наподобява плашещ. Този Механизъм за обективен преход с най-малко 100 милиарда евро е гаранция, че Европейски Съюз застава до вас в този преход “.

В мини и топлоцентрали, задвижвани от въглища, работят 238 000 чиновници в над 100 европейски района от Испания до Полша. През 2015 година са били дейни 128 въгледобивни мини в 12 страни от Европейски Съюз и 27 електроцентрали, задвижвани от въглища, в 21 страни членки.

Финансиране посредством проекта за вложения InvestEU

InvestEU е водещата капиталова стратегия на Европейски Съюз, целяща активизирането на обществени и частни вложения за подсилване на европейската стопанска система.

В края на май Комисията предложи увеличение на бюджета на програмата и удвояване на заделените пари за създаване на устойчива инфраструктура на 20 милиарда евро от общо 75 милиарда евро, обезпечени от бюджета на Европейски Съюз.

Програмата следва да финансира с приоритет планове в региона на климата и да обезпечи вложения в размер на 45 милиарда евро за планове за обективен преход от 2021 до 2027 година.

Механизъм за разпределяне на заеми в обществения бранш

Допълнителни средства за подкрепяне на прехода към зелена стопанска система ще дойдат и от Механизма за разпределяне на заеми в обществения бранш. С помощта на 1.5 милиарда евро от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, които ще се дават безплатно, и 10 милиарда евро заеми от Европейската капиталова банка ще се цели набирането на 25-30 милиарда евро обществени вложения за покриване на разноските за понижаване на излъчванията.

Инвестициите ще бъдат ориентирани към планове в области като енергетика, обществен превоз и мрежи за централно отопление.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР