Европейският съюз трябва да върне водещата си роля за регулиране

...
Европейският съюз трябва да върне водещата си роля за регулиране
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Европейският съюз трябва да върне водещата си роля за края на конфликта в Украйна

Европейският съюз би трябвало да върне водещата си роля за контролиране на спора в Украйна. Европейски Съюз продължава да се задоволява с ролята на непряк наблюдаващ, а има способността да управлява международните процеси. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в Университета за национално и международно стопанство на летен теоретичен семинар, проведен от Специализиран институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ). Тема на полемиката беше „ Европейският съюз – сигурност на границите, обща защита и разширение “.

„ Войната в Украйна докара до ерозия на следвоенния международен ред. Международните институции, част от които са европейските институции, и интернационалното право последователно губят своята практическа успеваемост и значителност и не се заместват от нови. Европейски Съюз би трябвало да бъде водач в построяването на новия международен ред, в който да върне мира като съществена цел “, акцентира вицепрезидентът.

В изявлението си Йотова прегледа развиването на Европейския съюз в подтекста на идващите една след друга рецесии, в променения свят на борба и все по-голяма милитаризация. „ Кризите актуализират въпроса за Европейски Съюз и неговата роля, за това по какъв начин пази себе си и своите жители “, уточни вицепрезидентът.

Сигурността е основна политика за европейските жители, тя беше в основата на заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа. Според скорошно изследване на Евробарометър 34% от европейците показват като главно предизвикателство сигурността и защитата.

Вицепрезидентът уточни, че политиката на Европейски Съюз за сигурност на границите към момента не може да откри своите сполучливи решения, изключително в подтекста на миграционните процеси. „ Държавите членки избират да издигат стени и огради, интеграцията на идващите в Европа е основен въпрос “, съобщи Йотова и акцентира, че здравната рецесия докара до затваряне и вътре в рамките на Шенген. „ Отдавна се приказва за промяна на Шенгенското пространство, само че на европейските жители към момента не е показана цялостна идея за нея “, уточни вицепрезидентът.

Йотова сложи въпроса за общата защита в подтекста на взаимоотношението Европейски Съюз – НАТО. „ Европа би трябвало да има своя защитителен модел, който да не се конфронтира с Алианса, а да го надгражда. Войната в Украйна за следващ път удостовери нуждата от европейска защита, динамичността на процесите още веднъж изпреварва проектите и плановете. Трябва повече Европа, повече съгласуваност, решителност при взимане на решения, общи дейности, повече обязаност сред страните членки, с цел да се оправим с тежките последици от войната във всички аспекти “, уверена е Илияна Йотова.

Вицепрезидентът сложи и тематиката за разширението на Европейски Съюз. „ Политическото решение за присъединение на Украйна не може да води до отвод от личните ни критерии или за сметка на полезностите. Голямата тематика за започването на договарянията с РСМ и позицията на България илюстрира тъкмо този факт “, посочи Йотова. Тя прави оценка позитивно предлагането на френския президент за стратегически съюз със страните от Западните Балкани.

В подтекста на сигурността на европейците вицепрезидентът акцентира и съществуващите освен физически граници навътре в Европа – сред по-богатите и повече обезпечени обществено жители на Севера и по-бедните и по-малко предпазени обществено жители на Юга; сред общества-кредитори и общества-длъжници, неведнъж застрашени от удари върху обществените им системи; границите сред суровинно подвластните от Русия и тези, чиято стопанска система би могла да издържи без съветски доставки. „ Широко отворената ножица сред бедните и богатите в Европа ерозира доверието в политическата система, подхранва популизъм, краен шовинизъм, евроскептицизъм. Никой различен континент в света с изключение на Европа не е направил пред своето население обществено заричане, както Европа. Европа е дала обещание обществен съюз “, уточни Илияна Йотова. Тя е безапелационна, че най-опасни са границите вътре в европейските общества. „ Те би трябвало да се заличават, в случай че желаеме хората да имат вяра в бъдещето на обективна, солидарна и обществена Европа. Това е в още по-голяма степен и ангажимент на България – страната с най-ниски приходи и най-високи неравенства в Съюза “, акцентира вицепрезидентът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР