Европейският съюз трябва да ратифицира Конвенцията за предотвратяване и борба

...
Европейският съюз трябва да ратифицира Конвенцията за предотвратяване и борба
Коментари Харесай

Европейският парламент настоява за незабавното приемане на Истанбулската конвенция

Европейският съюз би трябвало да ратифицира Конвенцията за попречване и битка с насилието против дами (Истанбулската конвенция) в сходство със мнението на Съда на Европейски Съюз от 2021 година, настоя през днешния ден Европейският парламент.

Призивът бе признат с 469 гласа " за ", 104 " срещу " и 55 въздържали се. Истанбулската спогодба остава интернационален стандарт и основно средство за премахване на насилието, учредено на пола, в това число домашното принуждение, декларират евродепутатите. Те остро осъждат опитите някои страни от Европейски Съюз да анулират към този момент подхванатите ограничения за използване на конвенцията и упорстват тя да се ползва напълно.

Евродепутатите осъждат реакцията против равенството сред половете, правата на дамите и конвенцията в някои страни от Европейски Съюз, да вземем за пример в Полша, където държавното управление желае да се отдръпна от документа и вкара възбрана на абортите. Те упорстват националните управляващи да се борят против дезинформацията за конвенцията, се показва в известие на Екологичен потенциал.

Шест години откакто я подписа, Европейски Съюз към момента не утвърдил конвенцията поради отхвърли на няколко страни. В мнението на Европейския съд се показва, че Европейски Съюз може да ратифицира конвенцията без единодушието на всички страни от Общността. Присъединяването на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба не освобождава страните от Общността от нуждата да я ратифицират. Евродепутатите приканват България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия да одобрят конвенцията неотложно.

Наказателното правораздаване би трябвало да бъде единствено част от всеобхватния отговор на насилието, учредено на пола, декларират евродепутатите. Отговорът на Европейски Съюз би трябвало да включва отбрана и наказателно гонене. Държавите от Европейски Съюз следва да обезпечат образование, което регистрира пола, както и процедури и насоки, профилирана поддръжка и ограничения за отбрана с метод, ориентиран към жертвите, за всички участващи експерти, в това число правоприлагащите управляващи, правосъдната система и прокурорите, се показва в апела на Екологичен потенциал.

Допълва се, че една от всеки три дами в Европейски Съюз е претърпяла физическо и/или полово принуждение. Над половината дами в Европейски Съюз са претърпели полов тормоз най-малко един път след навършването на 15-годишна възраст, добавя Екологичен потенциал.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР