Европейският съюз трябва да представи ясен път за присъединяване, който

...
Европейският съюз трябва да представи ясен път за присъединяване, който
Коментари Харесай

Джамбазки: ЕС трябва да представи ясен път за присъединяване на Западните Балкани

Европейският съюз би трябвало да показа явен път за присъединение, който да послужи като явен тласък за промени и промени , съобщи на конференция в София за Западните Балкани евродепутатът Ангел Джамбазки.

Форумът се провежда за пета година от фондация " Нова посока ", чийто заместник-председател е Джамбазки.

Има доста вътрешни проблеми в Европейски Съюз и би било рисково за устойчивостта му като индивид да се внасят открити въпроси сред страните - сегашни или бъдещи членове, уточни евродепутатът. Няма по какъв начин да бъде заобиколен въпросът с проблемите, които се разкриват от ден на ден и повече в Северна Македония, означи Джамбазки.

Той се разгласи за развой на присъединение, учреден на личните заслуги на всяка страна, и изрази убеденост, че сътрудниците от Западните Балкани ще продължат да работят интензивно, с цел да се причислят към Съюза.

Разширяването на Съюза протича с друга активност, най-активна е политиката на интеграция към страните точно от Западните Балкани, разяснява евродепутатът. Важни сътрудници и бъдещи членове на Съюза са и ще станат Албания, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, несъмнено – Република Северна Македония и Сърбия – последните две страни след минаването на нужните промени, които би трябвало да създадат в техните общества, уточни той.

Разбира се, страните от така наречен Западни Балкани са неразделна част от Европа, само че с цел да станат същински членове на нашата общественост, някои от тях ще би трябвало да се освободят от нездравословните зависимости и да подхващат доста промени, съобщи Ангел Джамбазки.

Евродепутатът означи Косово като позитивен за най-проевропейската си политика и прозападна ориентировка освен в Западните Балкани, само че може би и в Европа.

От друга страна е значимо да отчитаме спецификата на района и да предлагаме рационално решение за неговото развиване, уточни той. Джамбазки означи, че би трябвало да се вземе поради и въздействието на трети страни, които не всеки път са другарски. По думите му, едно такова въздействие е въздействието на Руската федерация през Сърбия, друго на Турция, трето - на Китай. Те постоянно употребяват сложени лица, сложени политически сили с разнообразни цели, не всеки път другарски, постоянно много враждебни - дестабилизация, основаване на политически спорове и напрежение вътре в страните, разяснява евродепутатът.

Присъединяването към Европейски Съюз е невероятно без осъждането на властническите режими и без опрощение на властническите водачи и режими към потисканите народи и нации в някогашна Югославия, означи още Джамбазки.

В конференцията вземат участие двама еврокомисари - Оливер Вархеи с видео послание и Мария Габриел, както и евродепутати и представители на страните от района.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР