Европейският съюз трябва да предложи на държавите от Западните Балкани

...
Европейският съюз трябва да предложи на държавите от Западните Балкани
Коментари Харесай

Дуда към ЕС: Не карайте Западните Балкани да участват в надпревара без финал

Европейският съюз би трябвало да предложи на страните от Западните Балкани явен път към участие в Европейски Съюз, с цел да се потвърди жизнеността на европейския план и да се избегне дестабилизация на района.

Това прикани полският президент Анджей Дуда преди среща на водачите на страните членки на Европейски Съюз и на страните от Западните Балкани в Познан, Полша, осведоми ДПА.
 Борисов дефинира основната дума за Западните Балкани -
Борисов дефинира основната дума за Западните Балкани - " доверие "

На водачите министър председателят демонстрира и фотоси от разрушената фабрика за цигари до Пловдив

Дуда разяснява, че не би трябвало да се изисква от балканските страни да вземат участие в съревнование, " в което те не могат да видят финалната линия ". Полският водач разкритикува съмнението на Европейски Съюз по повод стартирането на договарянията за присъединение с Албания и Северна Македония, като добави, че двете страни минават през тежки промени за възстановяване на възможностите си за присъединение към Общността.

Политическо решение да се продължи с разширението на Европейски Съюз ще е изключително добре пристигнало предвид на Брекзит, счита той.

" Европейски Съюз като общественост би трябвало да покаже, че европейският план е жив, е прелъстителен, има същинско бъдеще и че има страни, които желаят да се причислят ", продължи Дуда.

Коментарът на Дуда идва на втория ден от срещата за Западните Балкани. Днешните договаряния са с фокус приемане на дати за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз с Албания и Северна Македония.

Лидерите също ще обобщят напредъка като част от по този начин наречената рамка Берлински развой - стартирана от Германия самодейност през 2014 година, която има за цел да поддържа консолидираното на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз.

Преди няколко седмици Европейският съюз отсрочи решението за започване на договаряния за еврочленство със Северна Македония и Албания за октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР