Европейският съюз трябва да използва ядрена енергия, за да осигури

...
Европейският съюз трябва да използва ядрена енергия, за да осигури
Коментари Харесай

ЕС обсъжда ключовата роля на ядрената енергия


Европейският съюз би трябвало да употребява нуклеарна сила, с цел да обезпечи енергийната си самостоятелност, защото единствено различните източници няма да са задоволителни. Това съобщи в Люксембург министърът на инфраструктурата на Словения Ерней Вртовец, който ръководи изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз на равнище министри на енергетиката, планувано за разискване на енергийната рецесия.

„ Ако желаеме да реализираме нашата дълготрайна цел за реализиране на енергийна самостоятелност на Европейски Съюз и климатичен неутралитет (икономика с нулеви въглеродни излъчвания до 2050 г.), би трябвало да влагаме повече държавни и частни средства в развиването на възобновими източници на сила. Но те, за жалост, няма да бъдат задоволителни, по тази причина е належащо да използваме атомните технологии”, цитира думите на Вртовец пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз.

Според словенския министър, „ зеленият преход не е причина за рецесията, а нейно бъдещо решение”, само че за неговото привършване на Евросъюза ще му бъдат нужни доста средства.

„ Словения назначи тази министерска среща, с цел да отбрани и поддържа жителите, фирмите и стопанските системи на Европейски Съюз в изискванията на енергийна рецесия. Очаквам доста забавна полемика, по-специално по краткосрочните ограничения в границите на оферти от Европейска комисия пакет, оповестен предходната седмица”, означи той.

На срещата на върха в Брюксел на 21-22 октомври водачите на страните от Европейски Съюз утвърдиха оферти от Европейската комисия отново от ограничения по въздържане на енергийната рецесия. Незабавните краткосрочни ограничения в него включват единствено рекомендации за оказване на лимитирана целева финансова поддръжка на най-уязвимите пластове от популацията и компании. В средносрочна вероятност Европейска комисия пое ангажимент да направи инспекция на енергийния пазар на Европейски Съюз за спекулативни практики и предложи на държавите-членки да разиска разликите по пътя на реформиране на пазарите на газ и електрическа енергия, в това число опцията за основаване на газови ресурси на Европейски Съюз под общоевропейски надзор, както и опцията за взаимно закупуване на газ от страна на страните от Евросъюза. В дълготраен проект Европейска комисия изрази мнение, че единствено преходът към различна сила ще реши всички енергийни и климатични проблеми на общността.

Източник: БГНЕС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР