Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу

...
Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу
Коментари Харесай

Радев призова ЕС да се ангажира с борбата с корупцията у нас |

Европейският съюз би трябвало да е мощно зает с битката против корупцията и отстояването на правилата на демокрацията в България. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на „ Дондуков " 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE).

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и всеобщите цивилен митинги предишното лято в България, бяха измежду тематиките на срещата.

" Когато младежите са на улицата и стачкуват всеобщо против корупцията, те чакат еднопосочна поддръжка от европейските институции ", уточни президентът.

По думите му в очите на младите българи Европейски Съюз е дирек на демокрацията и законността и когато липсва еднопосочна реакция на корупционните кавги, вярата се трансформира в отчаяние и води до емиграция на младежите на България.

Държавният глава уточни, че служебното държавно управление, следвайки правилата на бистрота, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предходното ръководство, с което се е върнала и вярата на хората, че корупцията може да бъде преборена.

" Хората желаят друго лице на България ", акцентира още президентът и прикани за действителен ангажимент от европейските институции за одобряването на върховенството на закона у нас.

Като образец Румен Радев открои основаните след рекомендации на Европейската комисия профилирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефикасни присъди в битката с корупцията по високите етажи на властта, се трансформират в инструмент за напън против политически и бизнес съперници.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни кавги в България и в същото време показната интензивност в други случаи, също беше сложена от европейските депутати. Президентът акцентира, че въпросът за нуждата от отчетност на основния прокурор и приемането на ефикасен механизъм за надзор на неговата работа е на дневен ред в обществото и поредно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Екологичен потенциал за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова изясни, че проблемите са свързани най-много с непрозрачния метод на финансиране и разпределение на средства от изпълнителната власт. Тя уточни като образец европейските фондове за информационни тактики, които са се употребявали в предишното и като инструмент за въздействие върху медиите. По думите ѝ следва да се намерения за законодателни промени, които да препятстват сходни злоупотреби.

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин `т Велд изрази усещането си, че проблемите у нас са доста, само че вижда решителност това да се промени. По думите ѝ „ корупцията е отровна " и членовете на комисията LIBE имат упоритостта да допринесат за решаването на този проблем. София ин `т Велд изрази вяра идващото българско държавно управление да бъде устойчиво и да се стреми към действителни промени.

Евродепутатът Клеър Дейли показа наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малко на брой богати хора. Тя уточни, че е посетила страната ни няколко пъти по време на всеобщите митинги предишното лято.

" Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси ", съобщи Дейли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР