Европейският съюз ще закупи около 110 000 дози ваксини срещу

...
Европейският съюз ще закупи около 110 000 дози ваксини срещу
Коментари Харесай

ЕС ще закупи около 110 000 ваксини срещу маймунска шарка, идват след края на юни

Европейският съюз ще закупи към 110 000 дози ваксини против маймунска шарка, чиято доставка ще стартира от края на юни. Това разгласи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес, представена от Ройтерс.

Споразумението ще бъде подписано с производител, който към този момент не се разкрива.

Преди срещата на здравните министри на Европейски Съюз в Люксембург Кириакидес заяви, че имунизациите ще бъдат закупени със средства на Съюза и доставени на страните членки.

Европейският лекарствен регулатор заяви по-рано, че договаря с датската биотехнологична компания Bavarian Nordic по отношение на данните от изпитванията, които биха могли да поддържат разширението на разрешителното на утвърдената приложимост на имунизацията Imvanex за едра шарка, с цел да се включи и маймунската шарка.

900 случая на маймунска шарка в Европейски Съюз

По нейни думи досега в Европейски Съюз са регистрирани 900 случая на маймунска шарка. Миналата седмица стана ясно, че на Световната здравна организация са докладвани над 1000 случая на маймунска шарка от страни отвън Африка, където болестта всекидневно не се популяризира. До момента заболяването е открита в над 30 страни.

Европейският център по предварителна защита съобщи, че рискът от заразяване е " доста невисок ", само че предизвести, че хората, които са имали голям брой полови сътрудници - без значение от половата ориентировка - са по-застрашени.

Засега за нея няма лекуване, само че признаците нормално отшумяват след две до четири седмици. Сред признаците са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, настинка и безсилие. Може да се появи обрив, който постоянно стартира от лицето, след което се популяризира по други елементи на тялото.

У нас към момента няма съмнителни проби

Вчера беше доказан и първи случай на заболяването в Румъния, а дни по-рано болен от маймунска шарка бе регистриран и в Гърция. У нас към момента няма съмнителни проби, разгласи през днешния ден шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.
" Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са се нараснали много, съвсем двойно за седмица. Касае се за разпространяване по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при непосредствен контакт, един човек не може да болести доста хора. Няма заплаха за обществото, единствено за рисковите групи ", изясни тя в ефира на Нова телевизия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР