Европейският съюз ще вложи 40 милиона евро в армията на

...
Европейският съюз ще вложи 40 милиона евро в армията на
Коментари Харесай

ЕС купува военен радар за Молдова, докато руски ракети прелитат над страната

Европейският съюз ще вложи 40 милиона евро в армията на Молдова, до момента в който над страната прелитат съветски ракети за удари против Украйна и пораства натискът от проруски сили за събаряне на държавното управление.

Значителна част от тази нова помощ ще отиде за преносим наземен радар с огромен обсег, който да помогне за надзор на въздушното пространство, изданието EUobserver. То се базира на вътрешен документ на Европейски Съюз, съгласно който останалата част от средствата е планувана за " леки тактически високопроходими коли и пикапи ", рейсове, камиони, мотокари, информационно съоръжение и инсталация и стратегии за битка с хакерски офанзиви.

Парите ще дойдат от така наречен Европейски инструмент за мир - фонд на страните членки в размер от 8 милиарда евро главно за подкрепяне на Украйна.

Покупките по пакета за Молдова ще се управляват от Естонския център за вложения в защитата, което е поделението за поръчки за въоръжените сили на балтийската страна.

В цитирания документ се споделя, че на двустранна основа управляващите в Кишинев получават помощ от Англия, Съединени американски щати, Германия и Румъния.

Молдова също е декларирала, че възнамерява да купи " радарна система за наблюдаване на въздушното пространство в допълнение към по този начин оферти радар ".

Конкретното решение на Европейски Съюз ще се вземе през март или април и доставката ще бъде осъществена доста бързо, споделят източници на от съюза.

Армията на Молдова наброява към 6500 души и е със остаряло руско въоръжение. През последните две години Европейски Съюз финансира модернизирането ѝ с 47 млн. евро, което на процедура е удвояване на бюджета за защита на страната, която по конституция е неутрална.

От октомври 2021 година Европейски Съюз отпусна над 1 милиарда евро " за укрепване устойчивостта на Молдова ", в това число за филантропични стратегии и подкрепяне на бюджета за справяне с вълната бежанци от Украйна. Специалисти на Европейски Съюз по кибер отбрана и битка с пропагандата работят с държавното управление в Кишинев. Службата на Европейски Съюз за външни връзки приготвя идея за нова гражданска задача консултанти на Молдова по какъв начин да се оправи с сериозната обстановка.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР