Европейският съюз ще трябва да се реформира основно до 2030

...
Европейският съюз ще трябва да се реформира основно до 2030
Коментари Харесай

ЕС замръзва до 2030 г.

Европейският съюз ще би трябвало да се реформира главно до 2030 година, в случай че желае да избегне колапс преди разширението си с други страни като Украйна, цитира 12 френски и немски специалисти гръцкият вестник " Катимерини ". Докладът, поръчан от двете най-големи страни в Европейски Съюз и показан в Брюксел, има за цел да преразгледа разпоредбите и да приготви ръководството на съюз с 30 или повече страни.
" Ясно е, че разширението на Европейски Съюз е в полза на всички нас и че заради това би трябвало да стартираме още в този момент да вършим всичко, с цел да бъде Европейски Съюз подготвен ", разяснява немският министър по европейските въпроси Ана Лурман.
" По геополитически аргументи разширението на Европейски Съюз е добре застъпено в листата с цели, само че Европейски Съюз към момента не е подготвен да одобри нови членове нито институционално, нито политически ", акцентират специалистите.
Авторите плануват модел на Европейски Съюз в четири концентрични кръга: вътрешен кръг (членовете на еврозоната и Шенген); Европейски Съюз (сегашният); асоциирани членове; европейска политическа общественост (свободно съдружие на европейски водачи, които се срещат два пъти годишно, с цел да разговарят).
За да действа сполучливо Евросъюзът, специалистите оферират унищожаване на правилото за единогласие. То би могло да остане за външната политика и политиката на сигурност, само че може да се размени със засилено болшинство по други въпроси, като данъчното облагане да вземем за пример. Друга концепция е да се разпредели по-голяма тежест на гласовете в Съвета сред по-малките страни от Европейски Съюз, с цел да се балансира загубата на националното несъгласие.
Експертите оферират още " диференциация " в границите на Европейски Съюз. Т.е. някои членове ще могат свободно да напредват, без да изчакват останалите. Това е остаряла концепция, отхвърлена от европейските страни, които показват опасения от Европа на няколко скорости, в която биха могли да бъдат изместени на втори проект.
В отчета се предлага да се понижи броят на членовете на Европейска комисия, както и да се ограничи броят на членовете на Европейския парламент до най-много 751.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР