Европейският съюз ще трябва да отдели допълнителни 100 милиарда евро

...
Европейският съюз ще трябва да отдели допълнителни 100 милиарда евро
Коментари Харесай

Колко ще струва на ЕС преодоляването на енергийната криза през 2023 година

Европейският съюз ще би трябвало да отдели спомагателни 100 милиарда евро през 2023 година за превъзмогване на енергийната рецесия - разноски, свързани, наред с други неща, със подмяна на доставките на съветски газ с други такива. Това се споделя в отчет Международната организация по енергетика (МАЕ), оповестен през вчерашния ден. Страните от Европейски Съюз по-рано се споразумяха да влагат общо 330 милиарда евро в околните години за превъзмогване на енергийната рецесия.

МАЕ чака доставките на газ по тръбопроводи от Русия за Европа през тази година да намалеят до 60 милиарда кубически метра, от 140 милиарда куб. м през 2021 година. А през 2023 година организацията вижда риск от по-нататъшно понижаване на доставките на синьо гориво от Руската федерация за Европа или тяхното " цялостно прекъсване ".

МАЕ счита, че в случай че по едно и също време вносът на съветски газ бъде спрян, а търсенето на полутечен природен газ (LNG) от Китай се възвърне, то дефицитът на природен газ в Европейски Съюз през 2023 година ще достигн 57 милиарда кубически метра. От тях 30 милиарда кубични метра ще бъдат обезщетени за сметка на използване на ограниченията за икономисване на газ, които към този момент са признати.
 Този по този начин нужен полутечен газ – какъв брой синьо гориво закупи Европа и от кое място
Този по този начин нужен полутечен газ – какъв брой синьо гориво закупи Европа и от кое място

Потреблението на полутечен газ в Европейски Съюз тази година ще се повиши с близо 60%

" Да превъзмогване на оставащия недостиг от 27 милиарда кубически метра газ се изискват редица спомагателни ограничения и политики в близко бъдеще ", се споделя в отчета на МАЕ.

За използването на такива ограничения, отбелязва организацията, през 2023 година ще е належащо да бъдат вложени в допълнение към 100 милиарда евро.

Около половината от тази сума ще отиде за възстановяване на енергийната успеваемост, и преди всичко - за модернизиране на здания. Около 40% от посочените средства ще се изразходват за създаване на възобновими енергийни източници (ВЕИ), а останалите към 10% - за закупуване на разнообразни елементи.

В отчета се отбелязва още, че спомагателните вложения ще понижат разноските за импорт на природен газ в Европейски Съюз. В резултат на пониженото ползване и спомагателните ограничения, същите тези 100 милиарда евро, съгласно плановете на МАЕ, Европа би могла да спести през идващите две-три години.
 Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди
Вече нищо, обвързвано с природния газ в света, няма да е като преди

Без икономисване на синьо гориво зимата в Европейски Съюз може да бъде тежка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР