Европейският съюз ще се стреми да гарантира, че Китай ще

...
Европейският съюз ще се стреми да гарантира, че Китай ще
Коментари Харесай

ЕС очаква неутралитет от Китай в украинската криза

Европейският съюз ще се стреми да подсигурява, че Китай ще резервира неутралитет в спора сред Русия и Украйна, оповестява Си Ен Би Ес.

Европейски Съюз и Китай ще проведат виртуална среща на върха на 1 април, като водеща тематика в дневния ред ще бъде точно украинската рецесия. Информирани източници обаче разкриха, че е допустимо да бъдат разисквани и търговски разногласия.

Анонимен чиновник на Европейски Съюз съобщи, че блокът ще концентрира напъните си към гарантиране, че Китай " не оказва помощ на Русия ". Други източници подчертаха, че срещата е " определящ миг за връзките сред Европейски Съюз и Китай " и че връзките на Пекин с Брюксел ще бъдат негативно повлияни от вероятното доближаване на Китай с Русия, в това число ще има последици, ако Китай помогне на Русия да заобиколи глобите на Европейски Съюз.

Китайският президент Си Дзинпин и министър председателят Ли Къцян ще се срещнат с водачите на Европейския съюз на 1 април, удостовери и китайското външно министерство, представено от " Ройтерс ". Събитието е отлагано няколко пъти на фона на влошените двустранни връзки.

Китай към този момент изрично отхвърли изказванията, че е знаел авансово за нахлуването на Русия в Украйна.

Пекин отхвърли и изказванията, че популяризира дезинформация за Украйна.

Коментарът пристигна, откакто генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Китай, че дава на Русия " политическа поддръжка, в това число посредством разпространяване на откровени неистини и дезинформация ". Той съобщи и че НАТО се тревожи, че Китай може да поддържа съветската инвазия в Украйна в това число посредством даване на материална поддръжка на Москва.

Пекин отхвърли да се причисли към финансовите наказания, наложени на Русия от Съединени американски щати и европейските държавни управления.

Китай е значим клиент на съветски нефт и газ и е единственото огромно държавно управление в света, което отхвърли да разкритикува нападението на Русия против Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР