Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване на Украйна след

...
Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване на Украйна след
Коментари Харесай

ЕС създава платформа за възстановяване на Украйна след войната

Европейският съюз ще сътвори платформа за възобновяване на Украйна след войната й с Русия. Това разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си на конференцията за възобновяване на Украйна в швейцарския град Лугано.

Тя изясни, че платформата ще се употребява за картографиране на капиталови потребности, съгласуване на дейностите и ориентиране на запаси.

По думи на Фон дер Лайен от началото на войната Европейският съюз е мобилизирал към 6,2 милиарда евро финансова поддръжка за страната. " И ще има още. Ще се ангажираме доста в средносрочното и дълготрайното възобновяване ", увери тя.

" Знаем, че тяхната борба е и наша борба. Ето за какво работим, с цел да помогнем на Украйна да завоюва тази война ", акцентира Фон дер Лайен.

Трябва също по този начин да се уверим, че Украйна ще завоюва мира, който ще пристигна сигурно, добави тя.

Общо към 1000 души трябваше да вземат участие в конференцията Лугано, в това число министър-председателите на Чехия, Литва и Полша.

Възстановяването на Украйна е " общата задача на целия либерален свят ", посочи от своя страна украинският президент Володимир Зеленски, настоявайки, че възобновяване на неговата раздрана от война страна ще служи на международния мир.

Възстановяването на Украйна е най-големият принос за поддръжката на световния мир, сподели Зеленски, говорейки посредством видеовръзка на интернационална конференция в Южна Швейцария за възобновяване на неговата нация.

Двудневната конференция, извършена при строги ограничения за сигурност, беше планувана доста преди съветската инвазия на 24 февруари. Първоначално на нея трябваше да се обсъдят промените в Украйна, преди обаче фокусът да се концентрира върху реконструкцията на страната, наложителна поради избухналата война.

По думи на Зеленски задачата на реконструкцията е " най-амбициозният план на нашето време ".

Той обаче разясни на водачите от десетки страни, интернационалните организации и частния бранш, че колосалните вложения, които ще са нужни, не са единствено за Украйна.

" Възстановяването на Украйна не е локална задача на една нация. Това е обща задача на целия либерален свят ", акцентира украинският президент.

" Ние сплотяваме демократичния свят... Гледната точка на свободните хора постоянно надвива ", безапелационен бе той.

Швейцарският сътрудник на Зеленски и хазаин на конференцията Игнацио Касис акцентира смисъла на поддръжката на Украйна " в същото време на смут, безсмислено опустошение и тъга ".

По негови думи е жизненоважно " да се обезпечи на народа на Украйна вероятност за връщане към живот на самоопределяне, мир и ярко бъдеще ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР