Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна при всички случаи

...
Европейският съюз ще продължи да подкрепя Украйна при всички случаи
Коментари Харесай

Германското правителство уверява: Украйна ще получи 50 млрд евро въпреки ветото на Унгария

Европейският съюз ще продължи да поддържа Украйна " при всички случаи " макар ветото от страна на Унгария. Това увери представител на Министерството на външните работи на Федерална Република Германия пред вестник Das Handelsblatt, предава " Фокус ".

" За нас като федерално държавно управление е ясно, че Механизмът за Украйна остава най-хубавото и най-устойчивото решение ", акцентира събеседникът на изданието, визирайки проекта за залагането на 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна в бъдещите бюджети на Европейски Съюз.

Опитът за гласоподаване на решението в границите на декемврийската среща на върха на Европейски Съюз приключи с неуспех, откакто Унгария отхвърли да даде единодушието си. През януари ще има специфична среща на върха в Брюксел по въпроса, напомня изданието.

" Европейски Съюз ще продължи поддръжката си ", увери представителят на външнополитическото ведомство в Берлин. Дори и без Унгария, останалите 26 страни от Европейски Съюз биха могли да работят, добави той, без да разяснява по какъв начин тъкмо ще се случи това.

Според известия в медиите към този момент се работи по проект " Б “, който може да включва междуправителствено съглашение сред 26-те страни от Европейски Съюз без Унгария или гаранции от тези страни, че Европейската комисия ще тегли нови заеми. Приоритет за федералното държавно управление обаче остава закрепването на помощта в бюджета на Европейски Съюз, акцентира представителят. Това е допустимо единствено с единомислещо решение на 27-те страни от Европейски Съюз.

А украинският министър председател Денис Шмигал бие паника във връзка финансите на страната, настоявайки за незабавна среща с интернационалните донори, защото Киев е изправен пред " извънредно висока неустановеност " по отношение на своя бюджет при започване на годината, написа Bloomberg.

В писмо до основната координационна група, която управлява финансите, министър председателят съобщи, че средствата са нужни идващия месец и би трябвало да бъдат ориентирани към главните потребности на бюджета на Украйна.

Ситуацията се разви, откакто 110 милиарда $ финансова помощ за Киев се забавят заради политически битки в Съединените щати и Европейския съюз.

" За да поддържаме макроикономическата непоклатимост, от решаващо значение е да получим задоволително, бързо и предвидимо външно финансиране от януари 2024 година ", декларира Шмигал в писмо, изпратено този месец до Междуведомствената група за съгласуваност на донорите.

Премиерът съобщи, че MDCP, който беше основан от водачите на Г-7 през декември 2022 година, с цел да координира интернационалното финансиране, би трябвало да се концентрира върху непосредствените бюджетни потребности - поддържане на работата на държавното управление и за заплати на учители, държавни чиновници и погашение на пенсии - вместо върху дълготрайни провокации.

" Едва ли е допустимо да имаме някаква полемика по отношение на планове за възобновяване и реорганизация, когато се борим да осъществим целите за оцеляване до 2024 година ", споделя Шмигал в писмото.

Донорите би трябвало да се срещнат през януари преди плануваната среща идващия месец, отбелязва той. Не е ясно по какъв начин получателите са дали отговор на писмото и дали са се съгласили на срещата по-рано.

" Не можем да чакаме до март, с цел да финансираме обществените си потребности ", упорства министър председателят.

Шмигал прикани донорите да стартират съгласуване на дейностите за ориентиране на замразени съветски активи към подкрепяне на възобновяване на Украйна.

Способността на Украйна да генерира средства без значение, в това число повишение на данъчните доходи, обезценяване на гривната или потребление на централна банка, е лимитирана и се смята за рискована от Министерството на финансите. Но по думите на министър-председателя те ще бъдат употребявани като краткотрайно решение, до момента в който не дойдат интернационалните средства.

" Ще поставим всички старания, с цел да преодолеем дефицита на финансиране, само че вашата навременна поддръжка е нужна в този момент повече от всеки път ", съобщи Шмигал.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР