Европейският съюз ще предостави още 500 милиона евро за Украйна

...
Европейският съюз ще предостави още 500 милиона евро за Украйна
Коментари Харесай

ЕС ще предостави още 500 млн. евро за оръжие за Украйна

Европейският съюз ще даде още 500 милиона евро за Украйна за закупуването на оръжие и съоръжение за украинската войска. За това се договориха министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз на среща в Люксембург. Външните министри взеха още едно решение - да бъде проведена подготвителна задача за украинската войска.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се включи в срещата на сътрудниците от Европейски Съюз посредством видеовръзка от бункер в Киев и прикани за още военна помощ за страната си.

" Имахме опция да беседваме с министър Дмитро Кулеба, който се обърна към Съвета по външни работи посредством видеоконферентна връзка от бомбоубежище. За първи път ние обсъждаме въпроси с някой, който се намира в бомбоубежище, до момента в който Русия продължава да нанася удари на Киев. Нека го кажа доста ясно, поддръжката за Украйна остава наш първи приоритет ", сподели Жозеп Борел - висш представител по въпросите на сигурността
и външните работи.

Министрите се договориха да дават от още 500 милиона евро по линия на Европейския инструмент за запазване на мира. Предоставените до в този момент средства от този фонд са 2 милиарда и 100 милиона евро. Според Борел това е единствено върха на айсберга, тъй като обособените страни дават доста повече военна помощ.

Европейските страни ще провеждат и подготвителна задача за украинската войска.

" Взехме решение да организираме европейска подготвителна военна задача в поддръжка на украинските военни елементи, която ще се организира на европейска територия. Мисията има за цел да образова към 15 000 души като начало, вбъдеще може и повече. Всички страни членки ще участваме в подготвителната задача дружно ", сподели Борел.

Тренировъчната задача ще стартира през ноември и ще продължи най-малко две години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР