Европейският съюз ще предостави на Украйна 20 млрд. евро помощ,

...
Европейският съюз ще предостави на Украйна 20 млрд. евро помощ,
Коментари Харесай

Номерата на кремълската кукла на конци Орбан няма да минат - ЕС отпуска на Украйна 20 млрд. евро без съгласието на Унгария

Европейският съюз ще даде на Украйна 20 милиарда евро помощ, заобикаляйки Унгария, която преди този момент блокира отпущането на 50 милиарда Това разкрива Financial Times като се базира на осведомени източници. 
 
Според тях потреблението на сходна скица няма да изисква утвърждение от всички страни от Европейски Съюз, за разлика от четиригодишния проект за финансиране, който Унгария отхвърля да утвърди. Гаранции ще дават страни с висок кредитен рейтинг, само че в някои от тях, като Германия и Холандия, това ще изисква парламентарно утвърждение.
 
 Путин и Орбан Путин и Орбан Източник: MSN
Един от минусите на този проект, съгласно източниците на FT, е, че той няма да допуска отпущането на безплатни средства. По този метод Европейски Съюз ще даде всички 20 милиарда евро на Киев като дълготраен заем, до момента в който четиригодишният проект за 50 млрд предполагаше, че част от средствата ще бъдат трансферирани под формата на безплатни средства.
 
В същото време Европейски Съюз има различен авариен проект, настояват източниците на изданието. Ако не е допустимо да се контракти помощ за 20 милиарда евро, страните от асоциацията са подготвени да обмислят даването на евтини краткосрочни заеми на Киев. През 2023 година Украйна получи сходни заеми за общо 18 милиарда
 
Приоритетният вид обаче към момента е четиригодишен пакет от 50 милиарда Но той е блокиран най-малко до началото на февруари от Унгария, която упорства да й бъдат дадени обещаните 30 милиарда евро, замразени поради проблеми с върховенството на закона и корупцията в страната. Според източниците на FT, Брюксел е заречен на Киев, че Европейски Съюз ще се споразумее за финансова помощ под една или друга форма до март 2024 година.
 
 Европейски съюз (ЕС)-Украйна Европейски съюз (ЕС)-Украйна Източник: Pinterest
В същото време, в случай че бъде реализиран консенсус на 1 февруари, когато страните-членки се върнат към разискването на въпроса, това ще подсигурява отпущането на спомагателни $816 млн. $ от Международния валутен фонд за Киев. Тези средства ще оказват помощ на Украйна да избегне стопански проблеми, за решаването на които в противоположен случй ще се наложи да стартира да печата пари, акцентира FT.
 
Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи по-рано, че Киев ще получи обещаните от Европейски Съюз средства, макар опитите на Унгария да предотврати това.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР