Европейският съюз ще наложи допълнителни тарифи върху вноса на електромобили

...
Европейският съюз ще наложи допълнителни тарифи върху вноса на електромобили
Коментари Харесай

ЕС ще оскъпи до 35% вноса на електромобили Made in China - Булевард България

Европейският съюз ще наложи спомагателни цени върху вноса на електрически автомобили от Китай.

Решението е на Европейската комисия, само че против него имаше сериозна опозиция. Недоволство идваше както от Пекин, по този начин и на Германия, която се притеснява, че личната ѝ автоиндустрия ще пострада от реципрочни ограничения от китайска страна.

Сега Съветът на Европейски Съюз (представителите на националните правителства) поддържа проекта на Европейска комисия, чиито съперници не събраха нужното болшинство за анулация.

България е измежду страните, които гласоподаваха " за " наказателните такси - дружно с Италия, Франция, Полша, Нидерландия, Ирландия, Дания, и Прибалтийските републики.

Германия остана в малцинство дружно с Унгария, Малта, Словения и Словакия.

12 страни се въздържаха, като съгласно разпоредбите на комисията по отбрана на търговията това е задоволително за опазване на политиката на Европейска комисия.

От ноември Европейски Съюз ще може да слага спомагателни цени над съществуващите 10% по отношение на компании, които създават в Китай и изнасят оттова към Европа.

Размерът на таксите ще зависи от разнообразни фактори, в това число - какви дотации е получил съответния авто производител.

Занапред оптималната стойност на таксите може да стигне до 35,5%. Очаква се съответните ставки да бъдат оповестени до 30 октомври.

Причината за тази мярка е нападателната ценова политика на китайските компании, които получават солидна държавна помощ, с цел да се постановат на европейския пазар - нисколихвени налози, евтини площи за градеж на фабрики, достъп до евтини първични материали за акумулатори и други

Европейска комисия счита, че това нарушава разпоредбите на конкуренцията и още през юли стартира да постанова краткотрайни такси.

Spiegel показва, че повишаването може да се отрази освен на китайските модели от BYD или Geely, само че и на коли на американски и европейски марки.

28 на 100 от всички импортирани електрически коли от Китай в Европейски Съюз са създадени от Tesla, твърди се в разбор на организацията Transport & Environment.

На второ място в класацията е MG, на който се дължат 25% от вноса на коли на акумулатори. Техният модел MG4 се счита за съперник на Volkswagen ID.3 и е измежду най-популярните електрически коли в Германия.

Историята на марката MG стартира във Англия, само че сега е напълно китайски и принадлежи на най-голямата автомобилна компания в страната SAIC. Сега Европейска комисия ще наложи най-високата допустима цена от 35,5% върху техния импорт.

Dacia Spring на румънското поделение на Renault също се създава в Китай (в град Ухан) и цената ѝ от 16 900 евро за базов модел ще се усили. 20% от вноса на електрически автомобили от Китай в Европейски Съюз се дължи на Spring.

Останалият лист на производителите, които ще продават по-скъпо поради цените, е разграничен в доста по-малки дялове сред разнообразни модели - от BMW iX3 и Mini Cooper SE до Volvo EX30 и BYD.

Занапред вносът на BYD ще нарастне със 17% поради спомагателните цени.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР