Европейският съюз ще бъде завършен само с членството на Западните

...
Европейският съюз ще бъде завършен само с членството на Западните
Коментари Харесай

България е горещ привърженик на разширяването на ЕС, ако се спазват общите условия

Европейският съюз ще бъде приключен единствено с участието на Западните Балкани. Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц по време на срещата на върха от така наречен " Берлински развой ". Той насочи апел към Сърбия и Косово да не позволяват предишното да ги дърпа обратно от пътя на спокойно и проспериращо бъдеще. И приветства деблокирането на Централноевропейското съглашение за свободна търговия.

България е парещ последовател на разширението на Западните Балкани, само че при спазването на общите условия на Европейски Съюз, уточни министър председателят Димитър Главчев, който също взе присъединяване в срещата.



Страните от Западните Балкани би трябвало да подхващат идващите стъпки към взаимно бъдеще. Това съобщи немският канцлер Олаф Шолц при откриването на срещата на върха в границите на Берлинския развой в немската столица.

" Европейски Съюз ще бъде приключен единствено със Западните Балкани като част от него. Днес вие, водачите от Западните Балкани, вършиме последваща крачка към нашата обща цел ", сподели Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Министър-председателят Димитър Главчев акцентира, че България е парещ последовател на разширението на Западните Балкани, само че при спазването на общите условия и процедура.

" Стана въпрос за тези двустранни договаряния сред страните в процеса. Интересното беше, че имаше предложение договарянията да се разширят на ниво страна претендент членка - Европейски съюз. За да няма такива несъгласия, в случай че са двустранни договарянията, да се избегнат несъгласията сред две страни. В последна сметка ние към този момент сме го създали това с Република Северна Македония и се движим напред явно. Тъй като към този момент даваха за образец, че това е добър метод да договаря страната членка с целия Европейски Съюз, а не с една обособена страна ", уточни Главчев.

Преди да отпътува за Берлин министър председателят на Северна Македония Християн Мицкоски съобщи, че е в подготовка писмото му до европейските институции за отложно деяние на конституционните промени и включването на българите. В Германия Мицкоски съобщи, че ще обменя отзиви с европейските водачи.



" Като цяло разисквахме доста съответни въпроси, които са значими за последователното консолидиране на района към пълноправно участие в Европейски Съюз. Но обсъдихме и разочарованието, което съществува и в страната ни, и в района заради двустранния метод в процеса на разширение на Европейски Съюз ", разяснява Тимчо Муцунски, министър на външните работи на Северна Македония.

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани подписаха и нов екшън проект за основаването на обединен районен пазар за интервала 2025-2028 година Документът е част от проекта на Брюксел, който цели по-бързото консолидиране на района към Евросъюза. Лидерите подписаха и съглашение за поощряване на студентската подвижност в района.

Берлинският развой за Западните Балкани започва през 2014 година по самодейност на Германия и цели подпомагането и задълбочаването на икономическата интеграция на шестте страни от Западните Балкани и доближаването на района с полезностите и социално-икономическите стандарти на Европейски Съюз. На срещата в Берлин участва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР