Европейският съюз се остави да бъде въвлечен в безсмислено противоборство

...
Европейският съюз се остави да бъде въвлечен в безсмислено противоборство
Коментари Харесай

Лавров: САЩ въвлече ЕС в безсмислено противоборство с Русия

" Европейският съюз се остави да бъде замесен в безсмислено противоборство с Русия, само че макар многочислените спекулации Москва има интерес Европейски Съюз да бъде мощен и независим ". Това съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров в тирада през Мюнхенската конференция по сигурност, представен от ТАСС, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според него до момента в който Европейски Съюз " понася вреди за доста милиарди поради натрапените му оттатък океана " наказания против Русия, до момента в който " светът продължава стремглаво да се трансформира ". " И в следствие какво имаме? Така и не е издигната единна Европа, а главните за всички ни проблеми - от окончателното премахване на тероризма до обезпечаването на резистентен стопански напредък - не получиха съответни отговори ", сподели Лавров.

Той означи, че Европейски Съюз към този момент няма монопол върху районната интеграция, защото на евроазиатското пространство " се преразпределя салдото на силите ". Като образец Лавров даде Евразийския стопански съюз (ЕАИС), който съгласно него е станал неотделима част от геополитическия пейзаж.

Освен Русия в ЕАИС членуват Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан, а Молдова е наблюдаващ, сочи информация в съветската " Уикипедия ".

Въпреки многочислените спекулации Русия е заинтересувана от съществуването на " мощен, независим и открит " Европейски съюз, сподели съветският външен министър и напомни думите на президента Владимир Путин, че стремежът на Европейски Съюз към " самостоятелност, самодостатъчност и суверенност в областта на защитата и сигурността " е натурален и като цяло позитивен от позиция на укрепването на многополярността в света. " Но до каква степен на Европейски Съюз ще бъде разрешено да го направи, е различен въпрос ", добави Лавров.

По думите му след края на Студената война разговорът сред Русия и Запада е имал шансове за триумф, само че изборът е паднал върху " НАТО-центричността " Той даде образци с " нелегитимните " бомбардировки против Югославия, нейното разчленяване и едностранно признание на Косово, поддръжката за " въоръжения прелом в Киев ", разширението на НАТО и разполагането на американска система за противоракетна защита в Европа, отводът на Брюксел за взаимна анулация на визовия режим и дискриминирането против съветските представители в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

В речта си през 55-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурност Сергей Лавров съобщи, че Русия е изрично срещу опитите за подменяне на Организация на обединените нации с някакви " клубове по ползи ". Той заявява, че неговата страна е подготвена да договаря за продължаването на действието на Договора за редуциране на стратегическите настъпателни оръжия, съобщи ТАСС. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР