Европейският съюз се готви да предостави на бягащите от войната

...
Европейският съюз се готви да предостави на бягащите от войната
Коментари Харесай

ЕС: Украинците може да получат до 3 години право на престой в страни членки

Европейският съюз се готви да даде на бягащите от войната украинци правото да останат и да работят в 27-те страни от блока за период до три години, обявиха високопоставени представители на Европейски Съюз и Франция, представени от Нова телевизия.

Те благодариха на доброволците по границите за помощта, която оказват на идващите.

Досега в Европейски Съюз са влезнали минимум 300 000 украински бежанци и блокът би трябвало да се приготви за още милиони, споделиха те. Полша, Румъния, Словакия и Унгария имат сухопътни граници с Украйна.

" Наш дълг е да приемем тези, които бягат от войната ", съобщи в понеделник френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен пред телевизия " Франс 2 ", като посочи, че в неделя вътрешният министър на Европейски Съюз е упълномощил на Европейската комисия да приготви проектопредложения за даване на протекция.

Министрите ще се срещнат още веднъж в четвъртък, с цел да договорят детайлностите.

Директивата на Европейски Съюз за краткотрайна протекция, направена след войната на Балканите през 90-те години на предишния век, само че неприлагана до момента, планува еднообразно равнище на протекция за интервал от една до три години във всички страни от Европейски Съюз, в това число позволение за престояване, достъп до претовареност, обществени грижи и здравно обслужване.

Европейски Съюз ще помогне и на страните членки, граничещи с Украйна, да се оправят с притока на идващи, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на визитата си в понеделник на граничен пункт сред Румъния и Украйна.

Местните доброволци и управляващите, които оказват помощ на украинците там, " демонстрират взаимност на процедура, показвайки, че се основаваме на други полезности, разнообразни от тези на [руския президент Владимир] Путин, и практикуваме тези полезности ", сподели тя.

В неделя Йохансон акцентира, че изселването на украинци визира целия блок, като доста от бягащите от войната към този момент се реалокират от граничните страни на Европейски Съюз в други, в които също има огромни украински общности, в това число Италия, Испания и Германия.

Позовавайки се на оценките на Организация на обединените нации, европейският комисар по филантропична помощ и ръководство на рецесии Янез Ленарчич съобщи, че се чака 4 милиона украинци да изоставен страната като бежанци, а доста други да бъдат разселени в границите на Украйна.

Тъй като мъжете в наборна възраст не могат да напущат Украйна, на границата в Източна Полша, Словакия и Унгария и в Северна и Североизточна Румъния идват най-вече дами и деца, оповестява Ройтерс.

„ Всички държави-членки на Европейски Съюз са подготвени да одобряват бежанци от Украйна ", съобщи в неделя немският министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

" Това е мощен отговор от страна на Европа на ужасните премеждия, които Путин предизвиква с незаконната си нападателна война: Заедно ние сме солидарни с народа на Украйна. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР