Европейският съюз се ангажира с опазването на биоразнообразието в Европа,

...
Европейският съюз се ангажира с опазването на биоразнообразието в Европа,
Коментари Харесай

Все повече растения и животни в Европа са застрашени от изчезване

Европейският съюз се ангажира с опазването на биоразнообразието в Европа, като отбрани типовете, които са застрашени от изгубване. Най-честата причина за това е загубата или утежняването на изискванията, в които те живеят, само че въздействие може да имат и замърсяването на околната среда, промените в климата или разпространяването на други типове, които смущават метода им на живот. Наличието на доста и разнородни типове е значимо за процъфтяването на екосистемите и на хората.

Европейският съюз желае да усъвършенства и запази биоразнообразието. В резолюция от януари Европейският парламент прикани за амбициозна тактика за биоразнообразието до 2030 година, която да предложи ограничения против главните аргументи за изгубването на типове и да наложи обвързващи цели за Европейски Съюз като цяло и за обособените страни членки. Европейската комисия показа тактиката на 20 май.

Застрашените типове в Европа

Международният съюз за отбрана на природата е съставил Червен лист на застрашените типове в Европа, с цел да бъде привлечено вниманието към тях и да бъдат взети ограничения за опазването им. Инициативата е финансирана от Европейски Съюз. Поне 1 677 от към 15 000 типа, подложени на оценка, са застрашени от изгубване в Европа, демонстрират данните на Международния съюз за отбрана на природата. Сред застрашените типове в Европа в най-голяма заплаха са охлювите, мидите и рибите.

Около половината от типичните за Европа типове дървета също са застрашени, в това число конският кестен. В категорията на застрашените попадат и една пета от земноводните и влечугите.

Полярната лисица, европейската норка, средиземноморският тюлен духовник, северо-атлантическият равен кит и полярната мечка са измежду най-застрашените бозайници в Европа. Видовете, които опрашват растенията, също понижават. Около 10% от типовете пчели и пеперуди са застрашени.



Международният съюз за отбрана на природата показва 36 скотски или растителни типа, които са изчезнали в Европа към 2015 година Сред тях са някои сладководни риби, сладководното мекотело Graecoanatolica macedonica, което е обитавало Дойранското езеро, и Viola cryana, тип теменужка. От бозайниците в Европа са изчезнали тип дългороги говеда (Bos taurus primigenius) и безопашати зайци от Сардиния (Prolagus sardus).

Необходими са още изследвания за точна оценка на положението на доста типове, изключително на пчелите, морските бозайници и рибите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР