Европейският съюз съобщи, че увеличава с 3,5 милиона евро своята

...
Европейският съюз съобщи, че увеличава с 3,5 милиона евро своята
Коментари Харесай

ЕС увеличи с 3,5 милиона евро помощта за мигрантите в Босна и Херцеговина

Европейският съюз заяви, че усилва с 3,5 милиона евро своята филантропична помощ за мигрантите в Босна и Херцеговина, чиито условия за живот оцени като " неприемливи " и прикани още веднъж да бъде построен наскоро изгорелият лагер " Липа " край Бихач, заяви Бета.

Допълнителните средства са предопределени за бежанците и мигрантите, изправени пред филантропична злополука в Босна и се прибавят към 4,5 милиона евро, които Брюксел отдели през април 2020 година, заяви Европейската комисия.

Откакто на 23 декември пожар унищожи по-голямата част от бежанския лагер покрай Бихач, към 1000 мигранти са без покрив над главата си на границите на Европейски Съюз, в дъждовното и студено време. Настаняване, пригодено към зимни условия, е належащо за хуманни условия на живот, които би трябвало да бъдат обезпечени във всеки миг, съобщи шефът на европейската дипломация Жозеп Борел в декларация. Местните управляващи би трябвало да дават разполагаем съществуващи обекти и да обезпечат краткотрайно решение за настаняване, до момента в който се чака още веднъж да бъде построен лагерът " Липа " с трайна инфраструктура, добави Борел.

Центърът " Липа ", отворен през април, бе изоставен на 23 декември от екипите на Международната организация по миграция, която ръководи центъра, тъй като нямаше условия за грижи за мигрантите през зимата. Лагерът не бе обвързван с електрическата мрежа и нямаше течаща вода. Скоро по-късно той бе запален, а съгласно полицията евентуално е бил разпален от самите мигранти поради напускането на Международната организация по миграция. Европейската комисия, която финансира няколко приемни центрове за мигранти в Босна и Херцеговина, и Международната организация по миграцията упорстват краткотрайно през зимата да бъде отворен още веднъж приемният център в Бихач, само че срещу това са градските и кантоналните управляващи.

Този център, затворен през октомври под натиска на популацията, може да одобри 2000 души. Но даже държавното управление на Босна и Херцеговина, което също настояваше центърът още веднъж да бъде отворен, се отхвърли от това, съобщи министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Селмо Цикотич по време на посещаване в лагера " Липа ". Мигрантите в лагера стачкуваха по време на визитата на министъра, скандирайки, че желаят правдивост, независимост и помощ от Международната организация по миграция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР