Европейският съюз съобщи, че прекратява забраната за внос на украинско

...
Европейският съюз съобщи, че прекратява забраната за внос на украинско
Коментари Харесай

ЕС прекрати забраните за внос на украинско зърно

Европейският съюз заяви, че приключва възбраната за импорт на украинско зърно в пет страни, откакто Киев даде обещание да управлява износа.

" Съществуващите ограничения ще отпаднат през днешния ден ", се споделя в изказване на Европейската комисия, изпълнителния орган на Европейски Съюз.

ЕК проучва данните, свързани с въздействието на износа на 4 категории селскостопански артикули върху пазара на Европейски Съюз.

Тя стигна до заключението, че с помощта на работата на Координационната платформа и на краткотрайните ограничения, въведени на 2 май 2023 година, нарушаванията на пазара в петте държави-членки, граничещи с Украйна, са изчезнали.

Конструктивното отношение на всички участници в платформата спомогна за решаването на съответни проблеми и подсигурява, че износът за трети страни отвън Европейски Съюз тече и даже се усилва.

В резултат на това беше реализирано единодушие, че:

1. Срокът на деяние на съществуващите ограничения изтича през днешния ден.

2. Украйна се съгласи да вкара всички законови ограничения (включително да вземем за пример система за лицензиране на износа) в границите на 30 дни, с цел да се избегне внезапното увеличение на износа на зърно.

3. Дотогава, считано от 16.09.2023 година, Украйна би трябвало да вкара ефикасни ограничения за надзор на износа на 4 групи артикули, с цел да се предотвратят всевъзможни нарушавания на пазара в прилежащите страни. Украйна ще показа проект за деяние на платформата не по-късно от края на работния ден в понеделник, 18 септември 2023 година

4. Европейската комисия и Украйна ще следят обстановката посредством платформата, с цел да могат да реагират на всевъзможни непредвидени обстановки.

5. Европейската комисия ще се въздържа от налагане на каквито и да било ограничавания, до момента в който ефикасните ограничения от страна на Украйна са въведени и работят пълноценно.

Европейският съюз работи уверено и дейно в поддръжка на износа на украинско зърно и други хранителни артикули. Успехът на тази активност докара до краткотрайни разстройства на пазарите на петте държави-членки, които имат обща граница с Украйна, което на 2 май 2023 година докара до налагането на краткотрайни ограничаващи ограничения върху редица украински експортьори на храни. Успоредно с това беше основана координационна платформа, в която вземат участие Украйна, България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Европейската комисия. Тя способства за развиването на инфраструктурата и увеличението на логистичния потенциал, както и за премахването на административните спънки пред износа на селскостопански артикули от Украйна. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР