Европейският съюз рискува да загуби способността си да бъде пълноправен

...
Европейският съюз рискува да загуби способността си да бъде пълноправен
Коментари Харесай

Борел: Европейският съюз рискува да се превърне от субект в обект на глобалната политика

Европейският съюз рискува да загуби способността си да бъде пълновръстен състезател на международната сцена, трансформирайки се в обект на политиката на международните сили. Това написа представителят на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност в своя блог.

„ Европейците през днешния ден са все по -застрашени да се трансфорат в обект, а не в състезател в интернационалните връзки, да реагират на решенията на другите, вместо сами да оформят събитията “, предизвести Борел. Според него в света има две трендове, които все по-силно засягат европейските каузи. Първият са напъните на Съединени американски щати и техните съдружници да лимитират Китай. Като образец, Борел уточни образуването на отбранителния пакт AUKUS от Вашингтон, Лондон и Канбера, заради което Франция загуби контракт за защита с Австралия за повече от 50 милиарда евро. Тези доставки в този момент ще бъдат обезпечени от Съединени американски щати.
 Борел: България би трябвало да покаже повече еластичност за присъединението на районен съд Македония Борел: България би трябвало да покаже повече еластичност за присъединението на районен съд Македония
Външният министър на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи през днешния ден, че България би трябвало да бъде по-гъвкава по въпроса за разширението на Европейски Съюз в...

Второ, „ това е многополюсната динамичност, при която играчи като Русия се стремят да разширят своето поле за маневри и въздействие “, продължи Борел. Според него „ сходни дейности много постоянно нарушават полезностите и ползите на Европейския съюз, както се случи в Сирия, Либия и Мали “.

За да предотврати превръщането на Европейски Съюз в обект на световната политика, Борел прикани водачите на общността да поддържат основаването на лични въоръжени сили на Европейския съюз и да дефинират съответни условия за тяхното потребление. Както обясни ръководителят на външната политика на Европейски Съюз, тези сили не би трябвало да се конкурират с НАТО, а да го допълват, до момента в който Европейски Съюз би трябвало да координира интензивно напъните си със Съединени американски щати, които ще останат главният стратегически сътрудник за европейците.

Както удостовери Борел, новият стратегически метод на Европейски Съюз към световната политика и главните способи за неговото използване ще бъдат дефинирани в концепцията за Стратегически компас на Европейски Съюз. Външната работа на Европейски Съюз ще го показа през ноември, а утвърждението се чака през март 2022 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР