Европейският съюз преговаря с Moderna за купуването на още ваксини

...
Европейският съюз преговаря с Moderna за купуването на още ваксини
Коментари Харесай

ЕС преговаря с Moderna за нови 150 млн. дози

Европейският съюз договаря с Moderna за пазаруването на още ваксини против COVID-19, до момента в който AstraZeneca, с която полемиките са в застой, предлага да достави дози от препарата си, създаван отвън Европа, с цел да компенсира забавянията на доставките, оповестиха източници на „ Ройтерс “.

Европейски Съюз желае да ваксинира 70% от възрастното население до края на лятото, само че се бори с обезпечаването на имунизациите, обещани от фармацевтичните компании. Блокът се пробва да разшири запаса от лекарство против ковид за популацията си от 450 млн. души, за което все още са уговорени 2.3 милиарда дози от препарати на 6 производителя.

Преговорите с Moderna са за нови 150 млн. броя от имунизацията, в допълнение към към този момент поръчаните 160 млн., чиито доставки към страните членки започнаха предишния месец. Снабдяването с контрактуваното от новата договорка може да стартира през юни.

В петък чиновници от Брюксел и шефове от AstraZeneca разискаха забавянето на доставките на компанията, която изясни на Европейски Съюз, че този ход се е наложил поради индустриален проблем. В резултат на това доставките за март понижиха от първичните 80 млн. до 31 млн. дози.

Под натиска на управляващите AstraZeneca по-късно даде обещание в първото тримесечие на 2021 година да обезпечи 40 млн. бройки от имунизацията си, разработвана взаимно с Оксфордския университет. За да се случи това обаче, англо-шведският производител ще разчита и на индустриалните мощности отвън Европа, една от които евентуално ще е Серумният институт на Индия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР