Европейският съюз представи списъка на цифровите гиганти - включително Apple,

...
Европейският съюз представи списъка на цифровите гиганти - включително Apple,
Коментари Харесай

ЕС наложи по-строги пазарни ограничения на технологичните титани

Европейският съюз показа листата на цифровите колоси - в това число Apple, притежателя на Фейсбук Meta и компанията майка на TikTok ByteDance - които ще бъдат подложени на нови строги ограничавания за метода, по който правят стопанска активност, съобщи Агенция Франс Прес.


Брюксел работи по плътна законодателна стратегия за по-строго контролиране на огромните технологии (DMA), като твърди, че би трябвало да отбрани европейските консуматори онлайн и да насърчи конкуренцията в промишленост, доминирана от американски колоси.

Последното известие е крайъгълен камък в използването на Закона за цифровите пазари (ЗЦП), който ще принуди най-големите компании да трансформират метода си на работа според лист с дози и забрани и, както се надяват регулаторите, ще сътвори по-справедлив пазар.

Според наблюдаващи законът може да открие нов фронт на борба сред титаните в региона на цифровите технологии и Европейския съюз, защото някои компании обмислят опцията за отправяне на правни провокации.

Европейската комисия, мощният антитръстов орган на Европейски Съюз, уточни 22 услуги на " съществени платформи ", принадлежащи на пет американски софтуерни колоса, избрани като " пазачи " - Гугъл Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft - и китайската ByteDance.

Услугите включват App Store на Apple; Фейсбук, Instagram и WhatsApp на Meta; видеоплатформата YouTube и браузъра Chrome на Гугъл, както и Safari на Apple.

Другите услуги включват операционни системи, ръководени от Apple, Microsoft и Гугъл, както и Гугъл Maps, Play и Shopping на Alphabet.

Те би трябвало да се съобразят напълно с новите правила до 6 март 2024 година

Статутът на " надзирател на портала " се ползва, когато дадена услуга има повече от 45 милиона дейни месечни консуматори и повече от 10 000 годишни дейни бизнес консуматори, открити в Европейски Съюз.

В сряда Apple съобщи, че е " доста загрижена за рисковете за неприкосновеността на персоналния живот и сигурността на данните, които DMA основава за нашите консуматори ", и съобщи, че ще се стреми да " смекчи тези въздействия ".

За нарушаването на някои от най-сериозните правила за конкуренцията ще бъдат налагани санкции в размер до 10 % от световните доходи на компанията, а при повторни нарушавания - даже до 20 %.


Една от главните промени в границите на DMA е правилото, което постанова оперативна съгласуемост сред приложенията за изпращане на известия, улеснявайки потребителите да споделят връзки и изображения.


" С днешното установяване най-сетне ограничаваме икономическата мощност на шестте пазача, даваме по-голям избор на потребителите и сътворяваме нови благоприятни условия за по-малките новаторски софтуерни компании ", съобщи основният реализатор на Европейски Съюз в региона на технологиите, комисарят по индустрията Тиери Бретон.

Отхапване от Apple

Apple и Microsoft твърдяха, че елементи от техния бизнес не би трябвало да се класифицират като " съществена " услуга, и Комисията съобщи, че е почнала инспекции за оценка на изказванията на Apple по отношение на iMessage, а на Microsoft - за Bing, Edge и рекламната му платформа.

Говорител на Microsoft приветства решението за започване на следствие на трите услуги, които съгласно компанията " работят като кандидати на пазара ".

Междувременно Apple съобщи, че чака " с неспокойствие да изясни на комисията за какво iMessage е отвън обсега на DMA ".

Европейски Съюз е водещ в международен мащаб в битката с огромните софтуерни компании.

DMA, дружно със сродния му закон - Закона за цифровите услуги (DSA), дава на Комисията по-остри зъби против софтуерните колоси, които съгласно критиците прекомерно дълго са получавали независимост на деяние в ущърб на потребителите.

Една от главните цели на DMA е да спре по-големите играчи да пречат на развиването на по-малките компании, които заплашват да станат съперници, като ги гълтам посредством поглъщания.

Европейски Съюз счита, че образци за това в предишното са изкупуването на Instagram и WhatsApp от Фейсбук, както и закупуването на YouTube и Waze от Гугъл.

Комисията би трябвало да бъде уведомявана за всички поглъщания, без значение от техния размер.

Една от главните цели на закона е Apple, която преди този момент е била обект на голям брой следствия и наложена с големи санкции от Европейски Съюз.

Новите правила ще принудят производителя на iPhone да позволи различни магазини за приложения на своите артикули, което ще разреши софтуерът и заплащанията да се правят отвън неговия надзор.

Комисията също по този начин изследва дали системата iPadOS на Apple би трябвало да бъде избрана като " надзирател на портали, макар че не дава отговор на праговете ", съобщи тя.

Съгласно DMA на фирмите се не разрешава да избират личните си услуги пред тези, предлагани от конкурентни компании, и ще би трябвало да споделят основна информация с бизнес клиентите.

Предстои сложен път

Някои специалисти плануват правни провокации против обозначенията на DMA, тъкмо както бяха направени някои от тях против DSA.

" Когато имате нов закон, който е комплициран закон в комплицирана среда, неизбежно е първоначално да има правни провокации ", сподели Александър дьо Стрил, научен шеф на програмата за цифрови проучвания в мозъчния концерн Centre on Regulation in Europe.

Amazon и европейският търговец на дребно на облекла Zalando заведоха дело в съдилищата на Европейски Съюз против определянето им като " доста огромни " онлайн платформи според DSA.

А огромните технологии са изправени пред още повече регулации, защото Европейски Съюз се надпреварва да одобри първия в света закон за изкуствения разсъдък - въпрос, който закупи незабавна новост след главозамайващия прогрес през 2022 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР