Европейският съюз предоставя 28 милиона евро на Ливан след мощната

...
Европейският съюз предоставя 28 милиона евро на Ливан след мощната
Коментари Харесай

ЕС дава 28 млн. евро на Ливан

Европейският съюз дава 28 милиона евро на Ливан след мощната детонация във вторник на пристанището в столицата Бейрут, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена от Анадолската организация.

Това е съобщила тя в телефонен диалог с премиера Хасан Диаб.
 Мощността на гърмежа в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима
Мощността на гърмежа в Бейрут – 10% от тази на бомбата в Хирошима

Екип от Шефилдския университет е пресметнал...

Блокът ще даде спомагателна поддръжка според от настоящата оценка на филантропичните потребности.

Дългосрочната поддръжка на Европейски Съюз за подкрепяне на реконструкцията на града също беше разисквана по време на телефонното позвъняване.

27-членният блок в сряда разгласи, че е задействал своя " Механизъм за гражданска отбрана " и изпраща своите екипи за търсене и избавяне в Бейрут, в това число 100 високо подготвени пожарникари, с транспортни средства, кучета и техника.

Сред страните, които вземат участие в интервенциите, са Холандия, Гърция, Чехия, Франция, Полша и Германия.

За финансова помощ откликнаха Англия с 5 млн. паунда, Германия и Унгария - по 1 милион евро. Норвегия - 25 милиона крони в добавка към 40 тона здравно съоръжение.
 Взривът в Бейрут коства към $5 милиарда
Взривът в Бейрут коства към $5 милиарда

Мощността на детонацията се равнява на една пета от силата на Хирошима

Междувременно и Световната банка разгласи, че е подготвена да активизира ресурсите, с които разполага, с цел да помогне на Ливан. Банката изрази подготвеност д а направи незабавна оценка на вредите и потребностите след гърмежа на бейрутското пристанище и сподели, че ще спомага за даването на държавно и частно финансиране за възобновяване.

През април Световната банка отпусна на Ливан заем от 120 милиона $ в помощ на опазването на здравето му. Страната претърпява най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата ѝ, от хиперинфлация, всеобщи уволнения и фрапантни банкови ограничавания.

Припомняме, че на 4 август, малко след 18 часа локално време, на пристанището в Бейрут стана детонация .

Ден по-късно ливанският президент разгласи, че страната ще бъде в изключително състояние за две седмици.

По последни данни жертвите на детонацията на погрешно складиран амониев нитрат са най-малко 135 . Ранените са над 5 хиляди души. Без дом са над четвърт милион поданици на Бейрут. Материалните вреди се правят оценка сред 5 милиарда и 15 милиарда $.

При разбор на видеозаписи от гърмежа в в ливанската столица Бейрут е открито, мощността му е почти 10% от тази на атомната бомба над Хирошима през 1945 година, съобщи Би Би Си.
 Бейрут: Макрон инициира интернационална стратегия за помощ, Китай праща екипи
Бейрут: Макрон инициира интернационална стратегия за помощ, Китай праща екипи

Англия изпраща корабa " Ентърпрайз ", с цел да помогне на възобновяване на града

Екип специалисти от Шефилдския университет е пресметнал, че силата на есплозията е еквивалентна на 1000-1500 тона тротил или към една десета от тази на бомбата в японския град.

" Това абсолютно е един от най-мощните неядрени гърмежи в историята ", отбелязва професор Анди Тайъс, който е управлявал проучването.

В момента никой не знае сигурно дали детонацията в Бейрут може да е резултат от нахлуване , разяснява президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп на конференция в Белия дом.

По-рано Тръмп изясни, че е приказвал с американски генерали , които считат, че в ливанската столица е избухнала бомба и това е нахлуване .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР