Европейският съюз прави голяма крачка напред в борбата срещу унищожаването

...
Европейският съюз прави голяма крачка напред в борбата срещу унищожаването
Коментари Харесай

ЕП предприе важна стъпка срещу обезлесяването

Европейският съюз прави огромна крачка напред в битката против унищожаването на околната среда. Европейският парламент гласоподава в поддръжка на гаранции, че продуктите, продавани в Европейски Съюз, не способстват за обезлесяването.

След няколко месеца фирмите ще би трябвало да потвърдят, че това, което продават, не идва от изсечени гори или е асъдействало за загубата на горски площи по света от 2021 г насам.

Списъкът на засегнатите артикули включва палмово масло, кафе, соя и дървен материал.

 
Всяка година губим към 10 милиона хектара гори по целия свят и този инструмент ще спре това, най-малко нашата част от обезлесяването. Сега рафтовете ни са цялостни с шоколад, кафе, соеви артикули, които способстват доста за унищожаването на горите - към 10% от тези 10 милиона хектара годишно. Всички артикули, които се създават върху обезлесени площи след 31 декември 2020 г, към този момент няма да бъдат позволени на вътрешния европейски пазар. Смятам, че това е огромна стъпка в битката с промените на климата, както и със загубата на световно биоразнообразие.
Кристоф Хансен – евродепутат от ЕНП, Люксембург

Компаниите ще би трябвало да осведомят европейските управляващи, да вземем за пример с координати на мястото за рандеман, с което посредством сателитни изображения на региона да се оцени дали е имало обезлесяване. Ако нарушат разпоредбите, компаниите ще бъдат глобявани.

Критици настояват, че ограниченията ще оскъпят продуктите, само че Зелените отвръщат, че това ще бъде единствено първоначално.
Това, което се опитваме да прокараме, е прекосяване от един модел стопанска система към различен – от стопанска система, в която унищожаваме планетата, изискванията на живот за избрани хора, към стопанска система, в която почитаме природата и зачитаме хората. Цената ще се усети от потребителите първоначално, само че за малко време това ще промени метода, по който е структурирана стопанската система. Тогава платената цена няма да е толкоз висока за хората.
Мари Тусен – евродепутат от групата Зелени/ЕСА, Франция

Регламентът, утвърден с огромно болшинство евродепутатите в Страсбург, планува също ценене на правата на коренното население в индустриалните процеси. Той ще би трябвало да бъде утвърден и от Съвета на Европейския съюз. След това фирмите и търговците ще разполагат с 18 месеца за акомодация. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР