Европейският съюз потвърди, че ще проведе среща на върха с

...
Европейският съюз потвърди, че ще проведе среща на върха с
Коментари Харесай

ЕС и Япония се готвят да обявят търговско споразумение преди Г-20

Европейският съюз удостовери, че ще организира среща на върха с Япония този четвъртък с вярата двете страни да разгласят политическо решение за съглашението за свободна търговия, предадоха " Франс прес " и Българска телеграфна агенция. В срещата ще вземат участие ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и японският министър председател Шиндзо Абе.

" В момента се създава амбициозно и заслужено съглашение за свободна търговия ", заяви Туск в " Туитър " през миналата нощ.

Премиерът Абе разгласи на държавно съвещание в Токио, че общо договаряне по съглашението тази седмица ще е извънредно значимо, както и " да се развее знамето на свободната търговия в подтекста на протекционистките ограничения в целия свят ", съобщи през днешния ден на държавно съвещание японският министър председател Абе, представен от ДПА.

Преговорите започнаха напролет на 2013 година Япония е високо ценена от експортьорите на Европейски Съюз, които обаче се оплакват, че огромният й пазар благоприятства вътрешните производители. Изчисления на Брюксел от началото на договарянията сочат, че съглашение за свободна търговия с Япония може да усили с 0.6 до 0.8 на 100 европейския БВП и да докара до основаването на 400 000 работни места.

Силно обръщение преди Г-20

Европейски Съюз и Япония поставят големи старания, с цел да реализиран " политическо съглашение " преди срещата на върха на Г-20 в петък и събота в Хамбург. Обявяването на комерсиално съглашение тъкмо преди срещата в Германия би им разрешило да изпратят " мощен сигнал " в поддръжка на свободната търговия към другите страни по света, по-специално към американския президент Доналд Тръмп, който ще взе участие във форума в Хамбург. Само ден по-късно се чака немският канцлер Ангела Меркел да насочи към Тръмп - който по-рано тази година изтегли Съединени американски щати от Транстихоокеанското съглашение с Япония и още 10 страни - обръщение да не води битка със свободната търговия.


© Kim Kyung-Hoon, Reuters

Във вторник японският министър председател Шиндзо Абе разгласи и че съглашението е " значимо и за тактиката за растежа " на Япония.

Европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом и еврокомисарят за земеделието и развиването на селските региони Фил Хоган дойдоха по неотложност в Токио в края на предходната седмица за решаващи съвещания. Във вторник в Брюксел, преди визитата на Абе за Г-2, ще бъде и японският министър на външните работи Фумио Кишида за дефинитивно договаряне на съглашението.

Брюксел дефинира съглашението за свободна търговия сред Европейски Съюз и Япония (Jefta) като също толкоз амбициозно, както и мъчно постигнатото съглашение за търговия и вложения (CETA) с Канада. То обаче би могло да има доста по-голяма икономическа тежест, защото Европейски Съюз е третият търговски сътрудник на Япония, а азиатската страна е на шеста позиция за Стария континент, отбелязва Агенция Франс Прес.

Препятствия

Споразумението, което се чака да бъде показано в четвъртък, се отнася за достъпа на артикули на всяка от страните до пазара на другата. По някои механически въпроси - за отбраната на вложенията и споразумяване на разногласията - Брюксел и Токио имат намерение да си дадат повече време след лятната почивка, изясни Сесилия Малмстрьом в Токио.

Европейски представители, представени от " Ройтерс ", оповестиха във вторник, че ще е належащо в допълнение " изглаждане на разликите " сред двете страни преди политическата среща в четвъртък, тъй като има някои различия по " основни въпроси ". Окончателното съглашение сред Брюксел и Токио се чака едвам в идващите месеци, до края на есента.

Преговорите се препъват в проблеми като прекомерно високите мита за сирената и редица аграрни артикули, внасяни от Европейски Съюз от една страна, а от друга - европейските мита за японските коли.
" Европейски представители, представени от " Ройтерс ", оповестиха във вторник, че ще е належащо в допълнение " изглаждане на разликите " сред двете страни преди политическата среща в четвъртък, тъй като има някои различия по " основни въпроси ". Окончателното съглашение сред Брюксел и Токио се чака едвам в идващите месеци, до края на есента.

Заедно Съединени американски щати и Япония дават отговор за към една трета от международната търговия, само че настояват, че обменът сред тях може да нарасне доста, в случай че договорката бъде финализирана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР