Европейският съюз подкрепя възобновяването на близкоизточния мирен процес въз основа

...
Европейският съюз подкрепя възобновяването на близкоизточния мирен процес въз основа
Коментари Харесай

Могерини: ЕС е за възобновяване на мирния процес в Близкия изток

Европейският съюз поддържа възобновяването на близкоизточния кротичък развой въз основа на правилото на две страни с обща столица Йерусалим, съобщи висшият представител на общността по външната политика и сигурността Федерика Могерини при идването си за среща с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Брюксел.

 © Българска телеграфна агенция
„ Целта на Европейски Съюз е обновяване на близкоизточния развой. Сигурни сме, че единствената реалистична позиция за реализиране на мир е правилото на двете страни, които имат обща столица – Йерусалим ”, сподели Могерини. Тя акцентира, че страните от Европейски Съюз в близко бъдеще не възнамеряват пренасяне на посолствата си в Йерусалим. За следващ път Могерини предизвести за допустима ескалация на насилието, по-специално към светите места.

Могерини сподели още, че през януари счита да разиска обстановката в Близкия изток с ръководителя на палестинската администрация Махмуд Абас.

Върховният представител подсети, че визитата на Нетаняху в Брюксел е първа аудиенция на израелски министър председател от 22 години.

На 6 декември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че признава Йерусалим за столица на Израел и стартира подготовка по преместването на американското посолство от Тел Авив.

Статутът на Йерусалим е един от основните проблеми в палестинско-израелския спор.

Израелците превзеха източната част на града през войната от 1967 и упорстват, че Йерусалим е „ единна и неделима ” столица на Израел.

Палестинците желаят столица на тяхната страна да бъде Източен Йерусалим.
 Нетаняху: Решението на Тръмп за Ерусалим не е опасност за мира Нетаняху: Решението на Тръмп за Ерусалим не е опасност за мира
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази през днешния ден упованието множеството европейски страни да последват образеца на Съединени американски щати и да реалокират посолствата си от Т...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР