Европейският съюз подготвя санкции срещу компании в областта на отбраната

...
Европейският съюз подготвя санкции срещу компании в областта на отбраната
Коментари Харесай

ЕС готви нови санкции срещу подпомагащи Русия компании

Европейският съюз приготвя наказания против компании в региона на защитата и технологиите от Китай, Казахстан, Сърбия и други страни, които подкрепят съветските военни старания.

Европейски Съюз ускорява напъните си за понижаване на избягването на наказания, защото Русия съумя да заобиколи обширните ограничения на Европейски Съюз и Съединени американски щати посредством импорт на основни артикули, като микропроцесори, през другарски трети страни като Китай.

Досега Западът беше въздържан по отношение на наказването на компании в трети страни, избирайки вместо това дипломацията. Но защото Русия ускорява производството на ракети и други оръжия, употребявайки създадени на Запад чипове, натискът върху Брюксел и Вашингтон се ускорява. Преди втората годишнина от съветската инвазия в Украйна на 24 февруари, Европейски Съюз се чака да разгласи 13-ия пакет от наказания, свързани с Русия, ориентирани към субекти в шест страни, съгласно документи, видени от Радио Свободна Европа.

Целта са четири компании от Китай и по една от Казахстан, Сърбия, Индия, Сингапур, Шри Ланка, Тайланд и Турция. Общо в листата има 21 организации, останалите са основани в Русия.

Броят на субектите, включени в листата, не е финален и компании и физически лица могат да бъдат добавени или отстранени преди правенето на окончателната версия.

Досега Брюксел глоби три китайски компании в предходни пакети и договаря с Пекин за възходящата роля на Китай в снабдяването на съветски компании с съоръжение с двойна приложимост - цивилна и военна.

Руският импорт на такива артикули посредством компании, основани в Централна Азия и Китай, набъбна внезапно от началото на войната, в това число електроника и съставни елементи, създадени от западни компании, като микрочипове и дронове.

По време на посещаване в Китай през декември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и шефът на Европейския съвет Шарл Мишел предизвестиха китайския водач Си Дзинпин да позволи казуса с 13 компании, разпознати от Брюксел и за които се твърди, че вземат участие интензивно в доставките за съветски компании.

Ако бъде включена в окончателния вид, сръбската Conex Doo Beograd-Stari Grad ще бъде първата компания от тази страна, включена в пакета от наказания на Европейски Съюз, обвързван с войната в Украйна.

Базираната в Алмати група Elem също ще се трансформира в първата казахстанска компания, включена в пакета, в случай че не бъде отстранена след диалози идната седмица, до момента в който посланиците на Европейски Съюз се срещат, с цел да завършват листата. Две казахстански компании бяха включени в проектоверсията на 12-ия пакет от наказания през ноември, само че те отпаднаха от окончателната версия.

Обсъжданията по документа не престават. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР