Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани

...
Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

ЕС дава €6 млрд. на страните от Западните Балкани за реформи

Европейският съюз възнамерява да помогне на страните от Западните Балкани да продължат промените, нужни за интеграция в блока с инвестиции от 6 милиарда евро, разкри ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Скопие.

" Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, всички би трябвало да се възползват от " прозореца на опцията “ за разширението на Европейски Съюз и да работят за привеждане на своите стандарти в сходство с тези в блока ", акцентира Фон дер Лайен, предава bgonair.bg.

Северна Македония да вземем за пример би трябвало да реформира своята бизнес среда, да сътвори ефикасна обществена администрация, да има постоянни обществени финанси и да усъвършенства битката с корупцията. Тя също по този начин би трябвало да промени конституцията, с цел да признае българите за малцинство, както изиска България, с цел да разреши на страната да се причисли към Европейски Съюз, съобщи " Фокус ".

" Тези промени ще дойдат с вложения ", увери Фон дер Лайен по време на конференция с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски при започване на обиколката ѝ из Западните Балкани.

" Предложихме пакет от 6 милиарда евро за сътрудниците от Западните Балкани ", съобщи тя.

Фон дер Лайен уточни, че Европейски Съюз е подготвен да стартира изплащането на 100 милиона евро микрофинансова помощ, само че " би трябвало да създадем повече, би трябвало да сближим нашите стопански системи ", защото стопанските системи на страните от Западните Балкани съставляват към 42% от междинния приход за Европейски Съюз.

  " Това, което се стремим да създадем дружно, е да удвоим вашата стопанска система през идващото десетилетие ", съобщи тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР