Европейският съюз отново е в бежанска криза, но този път

...
Европейският съюз отново е в бежанска криза, но този път
Коментари Харесай

Европейската комисия пренасочва неизползвани пари от eврофондовете за украинските бежанци

Европейският съюз още веднъж е в бежанска рецесия, само че този път сред него и военния спор няма трети страни. Почти две седмици след съветската военна инвазия в Украйна, над 1,7 млн. поданици са напуснали границите на страната - множеството от тях, в посока Европейски Съюз.

Според Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците се чакат още 5 млн. души да доближат до прилежащите на Украйна страни.

Колкото и да наподобяват готови Полша и Румъния да вземем за пример за подобен напън, съюзът въпреки всичко ще има потребност от финансиране, с цел да се оправи.

Затова за повторно в историята на Европейски Съюз кохезионните фондове - парите от последния програмен интервал, които към момента не са изхарчени изцяло, поради коронавирус рецесията - ще бъдат пренасочени са справяне с бежански напън. Това решение взе Европейската комисия във вторник. То би трябвало да бъде утвърдено от Съвета и Европарламента, преди да влезе в действие.
Реклама Бързи пари
Европейска комисия показа законодателното предложение " Действие на доближаване за бежанците в Европа " (CARE). Очаква се то да обезпечи финансиране на необятен набор от ограничения в поддръжка на украинските бежанци.

Ще се употребяват пари от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР), Европейския обществен фонд (ЕСФ) и Фонда за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD). Тези кохезионни фондове могат да бъдат изразходвани за вложения в обучение, претовареност, жилища, опазване на здравето и услуги за грижи за деца, а в някои случаи за съществена материална помощ като храна и облекло. Това значи, че страни като България да вземем за пример, могат да пренасочат част от неизползваните дотук пари в ограничения за интеграция и поддръжка за бежанци, без да се постанова да минават през предоговаряне на стратегии. За задачата локалните ръководещи органи ще би трябвало да отворят специфични нови линии на финансиране, отдадени на това.

За спомагателна поддръжка на държавните бюджети се резервира за още година съфинансирането от 100%, прилагано в отговор на пандемията. Допълнително, към 10 милиарда евро от средствата от REACT-EU - новия финансов пакет, който беше основан поради ковид и по който България да вземем за пример финансира част от поддръжката за бизнеса - ще могат да бъдат пренасочени в поддръжка на тези, които бягат от Украйна през тази година.

Инициативата в действителност бе препоръчана от българския евродепутат Андрей Новаков по-рано тази седмица, по време на пленарата сесия в Страсбург. Новаков уточни, че Европейският съюз може да сътвори специфичен финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от миналия програмен интервал, тъй като част от тях по този начин или другояче могат да бъдат изгубени.
Реклама
В регламента за кохезията по този начин или другояче има планувана уговорка за пренасочване на недоговорени и неизползвани средства на годишна база за справяне с бежански рецесии.
Рекордно закъснение на новите фондове
Що се отнася до новия програмен интервал, който трябваше да стартира от тази година, той е рекордно просрочен. Коронавирусът, Плановете за възобновяване и в този момент войната ще го отсрочат още. Към момента е подписано единствено едно партньорско съглашение - с Гърция, а подадени са едвам 12.

Според комисаря по районно развиване Елиза Ферейра, страните членки през последната година бяха прекомерно съсредоточени върху проектите си за възобновяване, което измести фокуса им от кохезионните стратегии.

В същото време, двете са обвързани и партньорските съглашения за кохезията не можеха да бъдат подадени преди утвърждението на проектите за развиване. Германският евродепутат Констанце Крел прикани по време на дебата в Екологичен потенциал в понеделник " държавите-членки да си свършат работата по подаването на партньорските съглашения и утвърждението след това на оперативните стратегии ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Градове Реклама
Българският проект по прелиминарен график трябваше да бъде утвърден идната седмица, само че към момента не е ясно дали това ще се случи.
Още 500 милионаМеждувременно по време на представянето на предлагането на Европейска комисия, Илва Йохансон, комисарят по вътрешните работи, изиска пренасочване на средства и от нейния сектор в поддръжка на украинските бежанци. 500 милиона евро от бюджета на Европейски Съюз се насочват за справяне с трагичните филантропични последствия от войната, както в Украйна, по този начин и отвън нея. От тях 90 милиона евро филантропична помощ, в това число 85 милиона евро за Украйна и 5 милиона евро за Молдова, към този момент са в ход за обезпечаване на храна, както и вода, опазване на здравето, заслон и за подкрепяне на покриването на главните потребности на най-уязвимите.Допълнително, ввропейският комисар Стела Кириакидес съобщи в понеделник, че Европейски Съюз е обезпечил 10 000 болнични кревати в целия Европейски Съюз за нуждаещи се пациенти, идващи от Украйна. Директивата за краткотрайна протекция, призната от Съвета предходната седмица, дава от своя страна правна отбрана и права на престояване на идващите украинци. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР