Европейският съюз обяви план, с който се цели да се

...
Европейският съюз обяви план, с който се цели да се
Коментари Харесай

Европа изчисли, че отказът от внос на руска енергия ще струва €210 милиарда

Европейският съюз разгласи проект, с който се цели да се откаже от съветския петрол и газ. Той е на стойност 210 милиарда евро.

Планът е наименуван " REPowerEU ", а Европейската комисия съобщи, че ще се опита да понижи потреблението на съветски газ в целия блок с 66% до края на тази година и да приключи зависимостта си изцяло преди 2027 година - посредством икономисване на сила, намиране на различни източници и ускорение на прехода към възобновими източници, написа CNN. 

Блокът се стреми да понижи зависимостта си от съветска сила на фона на войната в Украйна. ЕС ще забрани импорт на съветски въглища от август и до предишния месец понижи каузи на вноса на природен газ от Русия в Европейски Съюз до 26% от 40% предходната година.

Новият проект си слага по-амбициозна цел, като се стреми бързо да усили вноса на полутечен природен газ от Съединените щати и Канада и да усили потоците по тръбопроводи от Норвегия.

Европейска комисия сътвори и платформа, която разрешава на страните да купуват взаимно сила, за да подкрепи намаляването на високите цени.

" Когато Европа работи дружно, имаме по-голямо въздействие. Така можем да осигурим импорт на сила, от който се нуждаем, без конкуренция сред нашите държави-членки ", разяснява фон дер Лайен.

Европа ще насърчи жителите и бизнеса да понижат потреблението на сила посредством изключване на осветлението и потребление на по-малко климатици. Вярва се, че сходни стъпки биха могли да понижат търсенето на нефт и газ с 5% в кратковременен проект.

В дълготраен проект Европейски Съюз има за цел най-малко 44% от силата да идва от възобновими източници. За задачата Блокът възнамерява да редуцира времето, належащо за приемане на позволения за нови планове за възобновима сила.

Произведената спомагателна слънчева сила може да размени потреблението на 9 милиарда кубически метра природен газ годишно от 2027 година, се споделя в прессъобщение на Комисията.

Комисията си е сложила за цел и блокът да създава 10 милиона метрични тона водород от възобновими източници и да внесе още 10 милиона метрични тона до 2030 година, с цел да помогне за декарбонизирането на някои промишлености.

Голяма част от плануваните 210 милиарда евро в нови вложения, ще дойдат посредством потребление на фонда на Европейски Съюз за възобновяване икономикте от ковид.

Страните от Европейски Съюз работят и върху петролно ембарго. Според Европейската комисия е належащо повече време за страните без изход на море, които разчитат в огромна степен на съветски нефт, доставян по тръбопроводи.

Унгария да вземем за пример внася към 40% от петрола си от Русия предходната година, съгласно Международната организация по енергетика и се въздържа от подписването на ембарго.

Някои държави-членки бързо понижиха вноса на сила през последните седмици. Най-голямата стопанска система в Европа е изключително подвластна от съветския газ, само че съумя да понижи каузи на вноса от Русия от 55% на 35% след нашествието. Това съобщи министърът на стопанската система на Германия Робърт Хабек предишния месец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР