Европейският съюз обяви днес посланика на Никарагуа в Брюксел за

...
Европейският съюз обяви днес посланика на Никарагуа в Брюксел за
Коментари Харесай

ЕС обяви посланика на Никарагуа за персона нон грата


Европейският съюз разгласи през днешния ден посланика на Никарагуа в Брюксел за личност нон грата в отговор на експулсирането на своя дипломат от Манагуа, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, представен от Българска телеграфна агенция.

" Съветът стигна до решение ръководителят на задачата на Република Никарагуа в Европейския съюз да бъде разгласен за личност нон грата ", съобщи Борел. " Това е взаимен отговор на решението на държавното управление на Никарагуа от 28 септември да разгласи ръководителя на делегацията на Европейски Съюз в Никарагуа за личност нон грата. Европейски Съюз смята решението на Никарагуа за безпричинно ", акцентира той.

Жозеп Борел беше заречен Европейски Съюз да даде " корав отговор " на решението на Никарагуа да изгони неговия дипломат в Манагуа.

" Европейски Съюз надълбоко съжалява и отхвърля това безпричинно и едностранно решение " сподели той ден след експулсирането на дипломат Бетина Мушайт. " Европейски Съюз също по този начин надълбоко съжалява за непропорционалното и неоснователното едностранно решение, взето в петък от държавното управление на Никарагуа за спиране на дипломатическите връзки с Кралство Нидерландия ", добави той. " Тези враждебни и неоснователни дейности освен ще обиден двустранните връзки сред Никарагуа и Европейски Съюз и неговите държави-членки, само че и ще доведат до засилена интернационална изолираност на Никарагуа ", предизвести ръководителят на европейската дипломация.

Международната общественост непрестанно осъжда дейностите на режима на Даниел Ортега, избран отново през ноември 2021 година за четвърти следващ мандат в гласоподаване, в което не участваха всичките му съществени съперници - задържани или принудени да изоставен страната. През последните четири години Европейски Съюз и Съединени американски щати постановиха многочислени наказания на Никарагуа и представители на режима, най-вече за нарушавания на човешките права.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР