Европейският съюз обяви, че ще предостави още 100 милиона евро

...
Европейският съюз обяви, че ще предостави още 100 милиона евро
Коментари Харесай

ЕС увеличава участието си в COVAX на 500 милиона евро

Европейският съюз разгласи, че ще даде още 100 милиона евро под формата на безплатни средства в поддръжка на механизма COVAX, с цел да обезпечи бъдещата ваксина против COVID-19 за страните с ниски и междинни приходи, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

Средствата ще се прибавят към 400-те милиона евро под формата на гаранции, за които Европейски Съюз към този момент е поел ангажимент към COVAX, с което Съюзът ще се трансформира в един от водещите донори. С това ново присъединяване Европейски Съюз в допълнение усилва вложенията в поддръжка на възобновяване в международен мащаб. Предложеното разпределяне на 100 милиона евро от общия запас на 11-ия Европейски фонд за развиване (ЕФР) ще одобри формата на безплатна помощ за GAVI, Алианса за ваксини, в качеството му на админ на COVAX — международния механизъм за повсеместен и обективен достъп до ваксини против COVID-19.

Към днешна дата общо 184 страни вземат участие в механизма COVAX, като 92 от тях са стопански системи с ниски и междинни приходи, които дават отговор на изискванията за достъп до ваксини против COVID-19 посредством предварителния пазарен ангажимент на COVAX на GAVI. Чрез тези безплатни средства Комисията и нейните сътрудници ще обезпечат благоприятни условия за закупуване на бъдещи ваксини против COVID-19 за всички участници в Механизма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР