Европейският съюз обяви, че ще плати 2000 евро (1,770 британски

...
Европейският съюз обяви, че ще плати 2000 евро (1,770 британски
Коментари Харесай

ЕС предлага по €2000 на мигрант, за да се завърнат по домовете си

Европейският съюз разгласи, че ще заплати 2000 евро (1,770 английски лири; 2,225 долара) на всеки мигрант от пренаселените лагери на гръцките острови, за непринудено завръщане по родните си места.

Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз Илва Йохансон разгласи схемата в Атина, която бе контрактувана с гръцкото държавно управление.

Мярката е краткотрайна - предлагането е отворено единствено за един месец - и единствено за мигранти, пристигнали преди 1 януари. Според Йохансон, около 5000 мигранти ще дават отговор на изискванията за " непринудено завръщане ".

Този месец стотици мигранти и бежанци доближиха гръцките острови покрай Турция с лодка, което усили напрежението по границата сред Гърция и Турция. Стигна се и до конфликти.

В лагерите на тези острови към този момент има близо 42 000 души, търсещи леговище, макар че са проектирани за към 6 000.

Агенцията за помощ Medecins Sans Frontieres (MSF), която работи на островите, споделя, че повече от 14 000 от мигрантите са деца.

" Мъжете, дамите и децата живеят в ужасяващи условия в тези пренаселени центрове, в непрекъснат боязън и с доста стеснен достъп до услуги като тоалетни, душове, електричество ", съобщи пред BBC. Стефан Оберрейт, началник на задачата на MSF в Гърция.

" Нашите екипи в клиниката против лагер Мория одобряват към 70 деца дневно, в това число такива с хронични болести, за които не сме в положение да осигурим верните грижи ".

Йохансон съобщи, че седем държави-членки на Европейски Съюз са се съгласили да вземат 1600 от непридружените деца от лагерите, считани за изключително уязвими.

Много от мигрантите са сирийци, бягащи от гражданската война, само че има и афганистанци, пакистанци и западноафриканци. 

Агенциите за помощ считат Сирия за прекомерно рискова за мигрантите, с цел да бъдат изпратени назад там, само че някои други страни, като Пакистан, се смятат за задоволително безвредни.

Гърция краткотрайно спря обработването на нови молби за леговище - ход, който не се хареса на групите за помощ.

Говорителят на Oxfam за миграцията в Европейски Съюз Флориан Оел съобщи, че " всички държавни управления на Европейски Съюз заобикалят да поемат отговорност за мигрантската рецесия, а освен Гърция ".

Той означи, че обстановката е останала доста неприятна след 2016 година, когато Турция подписа съглашение с Европейски Съюз за прекъсване на по-голям поток от мигранти в Европа.

Последният скок на броя на гръцката граница пристигна, откакто Турция разгласи, че към този момент няма да ги спре да се пробват да влязат в Гърция. Турция, която към този момент е хазаин на 3,7 милиона сирийски бежанци, упреква Европейски Съюз, че не прави задоволително, с цел да помогне.

" Хората, нуждаещи се от сигурност, са превърнати в политически чипове за договаряне ", съобщи Оел.

" Партньорите от Европейски Съюз би трябвало да споделят отговорността за пристигащите; това значи, че страните би трябвало да реалокират бежанците в личните си страни и да извършат процедурата за леговище там. Те би трябвало да се спогодят за непрекъснати правила. "

Той обаче приветства известието на Европейски Съюз по отношение на преместването на непридружените деца като " добра първа стъпка ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР