Европейският съюз обяви, че дългоочакваната система за пътувания и разрешаването

...
Европейският съюз обяви, че дългоочакваната система за пътувания и разрешаването
Коментари Харесай

ЕС обяви, че системата ETIAS за информация за пътуванията и разрешаването влиза в сила от май 2023

Европейският съюз разгласи, че дълго чаканата система за пътувания и разрешаването им ETIAS ще влезе в действие от май 2023 година, заяви Си Ен Ен, представена от Българска телеграфна агенция.

ETIAS (European Travel Information and Authorization System) не е същата като виза, само че е по-бърза система, прави се онлайн и не изисква биометрична информация. Получава се след избрана процедура, която се заплаща и прилича ESTA-схемата, прилагана от Съединени американски щати.

Пътници от Европейски Съюз са изключени от условията на ETIAS и могат свободно да пътуват в границите на общността, което им разрешава да прекарват колкото време желаят в доста страни. Граждани на страни от Европейски Съюз също са освободени.

Но за всички останали, влизащи в Европейски Съюз от страна, която преди не е изисквала виза, ETIAS ще е наложителна система. Това ще засегне към 60 страни, в това число Съединени американски щати и Англия, която се лиши от свободата на напредване след Брекзит. Нищо не се трансформира за тези, които преди са се нуждаели от виза за влизане в Европейски Съюз.

Процесът на кандидатстване ще е посредством „ значително автоматизирана ай ти система “, с утвърждение, получавано „ в границите на минути “ за към 95 % от претендентите, се споделя в известие, публикувано от Европейски Съюз.

Най-дългият интервал за приемане на утвърждение ще е един месец, само че единствено в „ в изключителни случаи “. Всеки, получил отвод, ще има право да го апелира.

Разрешението ETIAS ще бъде годно за безграничен брой влизания в границите на 3 години. Лицата, които са го получили обаче, ще би трябвало да се преценяват с разпоредбите за имиграция и престой.

Понастоящем жители на трети страни не могат да останат в блока повече от 90 дни за всеки интервал от 180 дни.

Цената на разрешителното ETIAS е 7 евро за лица от 18 до 70 години. Засега не е конкретизирано дали останалите ще бъдат таксувани по по-ниска цена или ще получават ETIAS гратис. Съединени американски щати издават позволение ESTA против 21 $.

Още не е оповестена точната дата, от която ще се одобряват заявки за приемане на позволение ETIAS.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР