Европейският съюз обеща да приеме 34 000 мигранти директно от

...
Европейският съюз обеща да приеме 34 000 мигранти директно от
Коментари Харесай

Европейският съюз приема 34 хиляди мигранти директно от Близкия изток и Африка

Европейският съюз даде обещание да одобри 34 000 мигранти непосредствено от Близкия изток и Африка, заяви европейският комисар Димитрис Аврамопулос, представен от Българска национална телевизия.

Досега 16 страни са предложили да настанят на своя територия бежанци, с цел да бъде изпълнена задачата на Европейската комисия, оповестена през септември, за приема на минимум 50 000 души през идващите две години.

Аврамопулос приветства уговорката на страните и прикани другите членки да последват техния образец. Целта на директния банкет на мигранти е да откаже предприемането на рисковото пътешестване с лодки през Средиземно море, в резултат на което хиляди души умират всяка година.

Еврокомисарят предизвести също, че е допустимо въвеждането на правни ограничения против три страни от Съюза, в случай че те продължат да отхвърлят банкет на бежанци от Гърция и Италия в границите на квотната система.

„ Надявам се, че Полша, Унгария и Чехия ще се възползват от тази опция, с цел да - дано кажем по този начин, преразгледат позицията си и да стартират да реалокират бежанци ", сподели Аврамопулос.

Той добави, че в случай че нищо не се промени в политиката на тези страни, „ комисията има властта да води нещата една крачка по-напред ".

По думите му осъществяването на квотната система, съгласно която всяка страна членка би трябвало да одобри избран брой мигранти, се е ускорило, като за преселване в Гърция са останали единствено 750 души, а в Италия - 3100 души. Досега по схемата в страни от Европейски Съюз са настанени 31 000 души от в началото планувани 160 000.

Изказването на еврокомисаря идва, откакто Организация на обединените нации разкритикува съдействието на блока с либийските управляващи, на които оказва помощ за прихващането на мигрантски лодки и възпрепятстването им да продължат пътя към Европа през Средиземно море. Според висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Зеид Раад ал Хюсеин тази политика на Брюксел е „ нечовечна " по отношение на мигрантите, арестувани в Либия.

Аврамопулос съобщи, че е взел поради позицията на Организация на обединените нации, само че би било добре, в случай че Хюсеин „ поддържа връзка със своя сътрудник " Филипо Грани, комисар по въпросите на бежанците, с който еврокомисарят се е срещнал по-рано тази седмица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР