Европейският съюз няма да изпълни целта си да достави на

...
Европейският съюз няма да изпълни целта си да достави на
Коментари Харесай

ЕС няма да успее да произведе един милион снаряда за Украйна

Европейският съюз няма да извърши задачата си да достави на Украйна един милион артилерийски снаряда и ракети до идващия март, съобщи немският министър на защитата Борис Писториус, представен от Ройтерс
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12046
Пристигайки на срещата на министрите на защитата на Европейски Съюз в Брюксел, Писториус също постави под въпрос " реализма " задачата да бъде сложена през март тази година с краен период от 12 месеца.

Коментарите на Писториус са първото обществено самопризнание от почитан европейски министър, че целта няма да бъде реализирана, макар че дипломати и публични лица показват песимизъм уединено от месеци по отношение на задачата.

Целта беше определена в отговор на острата и продължаваща потребност на Украйна от 155-милиметрови артилерийски снаряди, които се трансфораха в основен детайл в нейната битка против Русия, защото спорът се трансформира в интензивна война на безсилие.

" Не дадох обещание един милион снаряда и това беше преднамерено. Правилният въпрос, който би трябвало да бъде заложен, е дали един милион в миналото е бил реалистична цел ", сподели Писториус пред кореспонденти.

" Имаше гласове, които предупреждаваха: " По-добре внимавайте, един милион се споделя елементарно, парите са налични, (но) продукцията би трябвало да е налице ". Тези предупредителни гласове потвърждават правотата си тъкмо в този момент, за жалост ", сподели той.

Някои длъжностни лица още предходната година обявиха, че европейската индустрия не разполага с индустриален потенциал, с цел да реализира задачата.

Но някои също по този начин настояват, че въпреки всичко си коства да се сложи амбициозна цел, която предизвиква страните да вършат поръчки и фирмите да влагат в увеличение на потенциала.

Други министри, пристигнали на срещата, не потвърдиха думите на Писториус, само че и не му опонират.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел каза, че блокът е дал повече от 300 000 артилерийски снаряда и ракети по първата линия на схемата, която включваше държави-членки на Европейски Съюз, доставящи от личните си ресурси.

Той сподели, че фокусът в този момент е върху втория детайл от схемата - страните от Европейски Съюз, които поръчват нови снаряди от промишлеността в границите на взаимна самодейност за публични поръчки. Европейски Съюз се пробва да получи по-добра визия за това какъв брой снаряди ще бъдат изстреляни, сподели той.

" Това е въпрос на взаимоотношение сред промишлеността и държавите-членки. Работата е в развой ", сподели той пред кореспонденти.

Европейската организация по защита на Европейски Съюз заяви в края на септември, че седем страни от Европейски Съюз са поръчали муниции по схемата, само че не даде цената или размера на поръчките, като се базира на поверителността.

Борел допусна, че част от казуса е, че европейската отбранителна промишленост изнася към 40% от продукцията си в страни отвън Европейски Съюз.

" Може би това, което би трябвало да създадем, е да се опитаме да пренасочим това произвеждане към целта ни - това е Украйна ", сподели той.

Тиери Бретон, еврокомисарят по въпросите на промишлеността, сподели, че оръжейните компании напредват в увеличението на производството.

Бретон съобщи, че задачата за увеличение на европейското произвеждане на 155-милиметрови снаряди до един милион годишно ще бъде реализирана.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР