Европейският съюз не успя да въведе десетия пакет от санкции

...
Европейският съюз не успя да въведе десетия пакет от санкции
Коментари Харесай

Енпосъюзът не успя да договори новите санкции срещу Русия в срока, който сам си постави

Европейският съюз не съумя да вкара десетия пакет от наказания против Русия поради войната в Украйна в периода, който самичък си сложи - до първата годишнина от началото на експанзията.

Европейската комисия предложи в края на януари нови търговски, лични ограничавания, като ръководителят й Урсула фон дер Лайен съобщи при представянето им, че задачата е те да влязат в действие преди 24 февруари.

Въпреки, че посланиците на 27-те страни от Европейски Съюз заседават през последните дни всекидневно, с цел да изчистят детайлностите, единогласие не беше реализирано и в четвъртък и съвещанието беше прекъснато единствено след към два часа.

Според Ройтерс Полша е наложила несъгласие поради контрактуваните изключения за плануванаъа възбрана за импорт в Европейски Съюз на съветски синтетичен каучук.

Полските дипломати споделиха, че изключенията са толкоз огромни, че биха създали глобите неефективни. Други източници споделиха, че изключенията са били препоръчани по искане на Италия, която е била подкрепена от Германия.

Полша и балтийските страни упорстват за цялостно ембарго, до момента в който Италия и Германия желаят да бъдат сложени квоти за вноса на синтетичен каучук от Русия.

Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз насрочи съвещание за сутринта в петък - деня, в който Русия нахлу в Украйна предходната година - с цел да се опитат посланиците да се договорят за окончателния тип на глобите.

Пакетът на стойност 11 милиарда евро евентуално ще включва за първи път възбрана върху целия експорт за седем ирански предприятия, за които се счита, че създават продукти, употребявани от Русия във войната.

Предвижда се да се забрани износа за Русия на всички електронни съставни елементи с двойна приложимост, употребявани в съветските въоръжени системи, като дронове, ракети и хеликоптери.

Очаква се още съветски банки, в това число частната " Алфа банк ", онлайн банката " Тинкоф ", както и комерсиалната банка " Росбанк " да бъдат изключени от банковата система за известия SWIFT.

Европейски Съюз евентуално ще ограничи излъчването на своя територия на тв канал " Русия през днешния ден " (Russia Today) на арабски език, както и други пропагандисти на Кремъл и да забрани експорта на термокамери, радиостанции и тежкотоварни транспортни средства, както и на стомана и алуминий, употребявани в строителството и машини, обслужващи промишлени и строителни цели.

Предвижда се в санкционните описи да бъдат добавени най-малко 34 съветски институции, участващи в систематични отвличания на украински деца, в това число съветския детски омбудсман.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците удостовери предишния месец, че Русия дава на децата съветски паспорти и ги дава за осиновяване. Смята се, че минимум 6000 украински деца са държани в обекти в анексирания Крим, както и в Русия, най-вероятно за да ги превъзпитава, само че съгласно съветското посолство във Вашингтон става дума за деца, които " са били принудени да избягат от Украйна ".

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Европейски Съюз да глоби съветската нуклеарна организация " Росатом ", като я упрекна, че отвлича децата на украинските чиновници в украински нуклеарни централи в окупираните региони, с цел да ги държи в послушание.

След Унгария и България се оповестиха изрично срещу наказания против съветската нуклеарна енергетика, която се ръководи от " Росатом ", като акцентираха, че са подвластни от доставките на нуклеарно гориво. Резерви към тази част от санкционния пакет имат и Франция, както и още няколко страни, които също зареждат реакторите си с съветско гориво.

В 10-ия пакет евентуално няма да влезе и възбраната върху вноса на съветски полирани или необработени диаманти, макар, че Белгия отслаби съпротивата си поради удара, който ще понесе най-големият център за търговия с диаманти в Европа - в Антверпен. Ограничаването на диамантната търговия би трябвало първо да бъде съгласувана сред страните Г-7, чиито водачи евентуално ще упоменат въпроса в изказване в петък, написа Ройтерс.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР