Европейският съюз не трябва да забравя Западните Балкани заради кризата

...
Европейският съюз не трябва да забравя Западните Балкани заради кризата
Коментари Харесай

Северна Македония: ЕС трябва да остане фокусиран върху Западните Балкани въпреки кризата в Украйна

Европейският съюз не би трябвало да не помни Западните Балкани поради рецесията в Украйна, в противен случай, би трябвало да остане фокусиран върху района, счита вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич, който взе участие в проведения от Асоциацията за развиване на бизнес мрежите в Югоизточна Европа интернационален конгрес „ Стратегически стопански диалози “.

Според него Република Северна Македония, както и Албания, би трябвало да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз, само че също по този начин е значимо и Украйна, Грузия и Молдова да имат европейска вероятност. „ Популярността на „ марката “ Европейски съюз понижава в района, тъй че в този миг е належащо да демонстрираме водачество, с цел да защитим имиджа му, тъй като тези, които са срещу, се пробват да показват Европейски Съюз като несполучлив “, е декларирал Маричич, оповестяват от пресслужбата на вицепремиера по европейските въпроси.

Боян Маричич е призовал страните от Европейски Съюз да извърнат повече внимание на Западните Балкани, които посредством съответни стъпки биха дали позитивни резултати, тъй като противоположното понижава доверието към Европейски Съюз в страните от района и жителите им. Според него самодейността „ Отворени Балкани “ добавя процеса на присъединение към Европейски Съюз, а не е негов сурогат, и че до момента в който чакат процеса на присъединение към Европейски Съюз страните от Западните Балкани би трябвало да работят за реализиране на „ ново лице” на района, който да покаже опция за съдействие във всички области.

В панела „ Процесът за присъединение към Европейски Съюз и интеграцията на Западните Балкани във време на забележителна смяна в Европа “ в събитието са взели участие и някогашния хърватски президент Иво Йосипович, някогашният докладчик на Европейски Съюз за Косово и висш представител на Европейски Съюз за Босна и Херцеговина Волфганг Петрич и Мартин Енгелберг - народен представител от австрийската Народна партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР