Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а

...
Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а
Коментари Харесай

Борисов: ЕС не трябва да обръща гръб на Турция


Европейският съюз не би трябвало да обръща тил на Турция, а вместо това да възвърне дипломацията и положителните връзки, с цел да бъде възвърнато доверието. Това съобщи министър-председателят на България Бойко Борисов в изявление за Анадолската организация. Думите му, представени от "Фокус ", идват в навечерието на визитата му в Истанбул. Тя е във връзка откриването на църквата „ Свети Стефан “ след реорганизация, траяла седем години по план, съфинансиран от двете страни.

На церемонията, която ще се състои в неделя, ще участва и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Говорейки пред организацията преди плануваното му посещаване, Борисов акцентира, че възобновяване на българската черква е доказателство за това, че може да има другарство, взаимно съгласие и благосклонност сред мюсюлманските и християнските страни.

Изразявайки своята признателност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов съобщи: „ Мисля, че това [реновиране на църквата] се случи заради взаимната благосклонност и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите ".

Община Истанбул финансира реставрацията, която коства 16 милиона турски лири (четири милиона долара). Българското държавно управление способства за плана с един милион турски лири (253 хиляди долара).Въз основа на правилото на взаимност, българското държавно управление даде позволение за реституция на джамия в град Пловдив, напомня организацията.

По мотив почналото на 1 януари 2018 година българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Борисов означи, че страната ни ще се концентрира върху въпроси, свързани с Балканския район. „ Всъщност, председателството на Европейски Съюз не значи да управляваме Европейски Съюз. Съветът на Европейски Съюз взима значими решения посредством системата за гласоподаване ", подсети българският министър председател.

По отношение на договарянията сред Турция и Европейски Съюз българският министър председател загатна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от аргументите за забавянето на преговорния развой. „ Смятам, че съглашението за бежанците с Турция върви доста добре “, акцентира Борисов, като похвали напъните на Турция в битката против противозаконната миграция.

„ Миграцията към нас [България] публично падна до нула. Имаме доста положително съдействие с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. Нашата гранична полиция и бреговата защита правят чудесна работа с турски сътрудници ", увери българският министър председател.

Същевременно Борисов акцентира, че Европейски Съюз не би трябвало да обръща тил на Турция. „ Ние, както Европейски Съюз, по този начин и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна мощ на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса “.

„ Вместо да обръщаме тил на Турция, би трябвало да преразгледаме дипломацията и положителните ни връзки и да увеличим оптимално доверието ", добави министър председателят на България. Говорейки за двустранните връзки сред София и Анкара, Борисов съобщи, че приветства всички начинания на турския бизнес бранш. По думите му, изискванията за турските вложители в България са се подобрили посредством подновяването на железопътните линии, свързващи България и Турция.

„ Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме благоприятни условия за развиване на зоната, както и за превозване на артикули ", съобщи министър-председателят.

Припомняйки, че бе първият европейски политик, който изрече поддръжка към Ердоган след опита за държавен прелом от 15 юли 2016 година, Борисов разяснява, че пучът е имал за цел освен свалянето на турския президент, само че и убийството му.

„ Изземването на властта от държавното управление посредством ориентиране към цивилни жители на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде признато, по тази причина поддържах президента Ердоган ", означи Борисов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР