Европейският съюз не иска война със САЩ, няма как Европа

...
Европейският съюз не иска война със САЩ, няма как Европа
Коментари Харесай

Захариева: Никой не иска търговска война със САЩ, но няма да преговаряме под натиск

Европейският съюз не желае война със Съединени американски щати, няма по какъв начин Европа да бъде опасност за сигурността им, тъй като ние сме сътрудници, само че няма по какъв начин да преговаряме под напън. Ние сме подготвени на договаряния, с цел да защитим ползите на европейския бизнес и на европейските чиновници - това е посланието, към което се обединихме нощес. Това разгласи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Снощи в София Тех Парк се организира среща на европейските водачи преди днешната среща на върха Европейски Съюз – Западни Балкани. Оставането на Европа в нуклеарното съглашение с Иран бе една от главните тематики, дискитурини от държавниците.

" Ако не бяха съумели да реализират единодушие се създаваше причина за спомагателна дестабилизация в района. Лидерите останаха единни и взеха решение, че Европа ще остане в договорката, до момента в който Иран продължава да я извършва. До момента няма доказателства след 11 отчета, че Иран не извършва договорката ", акцентира министърът на външните работи пред bTV.

Единни са останали водачите и по друга тежка тематика – комерсиалните връзки със Съединени американски щати, които под управлението на Доналд Тръмп стартират да водят по-протекционистка политика с мита за основни артикули.

" Никой не желае комерсиална война с Щатите ", акцентира Захариева.

По думите й сега Европейска комисия е в по-силна преговорна позиция, тъй като има зад себе си поддръжката на всички членки: " Няма по какъв начин да преговаряме под напън ".

Западните Балкани не са били обсъждани на вечерята.

" Всичките европейски страни желаят Западните Балкани първо да решат проблемите си и да покажат, че могат да реализират компромис. Как се вземат решенията в Европейски Съюз – единствено въз основата на взаимни отстъпки ", изясни външният министър.

Тя напомни, че към момента в района има над 12 отворени гранични въпроса.

" На днешната среща Западни Балкани – Европейски Съюз ще се удостовери европейската вероятност като незаобиколима, а софийският дневен ред ще подкрепя по-бързия развой на интеграция ", сподели още вицепремиерът.

Захариева изрази вяра, че срещата в София ще се загатва и след години – по метода, по който това се е правело за форума в Солун от 2003 година Тя обаче не се ангажира с прогнози какъв брой ще са новите членки на Европейски Съюз след още 15 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР