Европейският съюз не е в състояние да защитава Европа без

...
Европейският съюз не е в състояние да защитава Европа без
Коментари Харесай

Столтенберг: ЕС не може да се защитава сам без войски на САЩ

Европейският съюз не е в положение да пази Европа без Съединените щати, заради което са нужни гаранции на Вашингтон в региона на сигурността, наличие на техни войски на Стария континент и ограничения за нуклеарно въздържане.
Това мнение изрази генералният секретар на НАТО в изявление за изданията на немската медийна група Funke.
„ Факт е, че Европейският съюз не може да отбрани Европа. След 80% от разноските за защита на страните от НАТО ще идват от страни, които не са в Европейски Съюз. Гаранциите на Съединени американски щати в сферите на сигурността, нуклеарното въздържане и наличието на американски войски са безусловно нужни за отбраната на Европа ”, означи Столтенберг.
Той признаь, че европейците би трябвало да влагат повече в личната си защита, само че тези старания в никакъв случай няма да съумеят да заменят евроатлантическия съюз.
„ Всеки опит за намаляване на връзката сред Северна Америка и Европа освен ще отслаби НАТО, само че и ще внесе ерес в Европа ”, предизвестява Столтенберг. При това в случай че в Съединени американски щати се сътвори усещане, че Европейски Съюз е в положение независимо да подсигурява сигурността си, поражда нов проблем – „ политическите сили в Съединени американски щати, които са срещу мултилатеризма и трансатлантическото съдействие, ще употребяват това като претекст за редуциране на отговорностите си ”.
Генералният секретар на НАТО чака, че Съединени американски щати и при президента ще продължат да оказват напън върху Европейски Съюз за увеличение на разноските за защита. Той означи, че има " собствен личен жанр " на изложение на отзиви и упования. " Но съм убеден, че новоизбраният президент Байдън ще изрази същите упования към европейските сътрудници. Той ще изпрати доста явен сигнал, че те би трябвало да създадат повече, доколкото светът става по-опасен ", сподели Столтенберг.
Настоящият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп неведнъж упорства всички страни членки на алианса да доведат допустимо най-скоро разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт. Говорейки през декември 2019 година на срещата на върха на НАТО в Лондон, той предложи тези страни освен да изпълнят това обвързване, само че и да усилят тези разноски до 4% от Брутният вътрешен продукт.
Разходи за защита
Столтенберг счита, че членовете на алианса не би трябвало да изоставят задачата да усилят разноските за защита до 2% от националния Брутният вътрешен продукт, макар финансовия напън от пандемията.
 Ще възвърне ли Байдън международното водачество на Съединени американски щати? Ще възвърне ли Байдън международното водачество на Съединени американски щати?
Избраният за 46-ти президент на Съединени американски щати поредно даде обещание да се откаже от изолационистката политика на предшественика си. Но с цел да възст...
" Заплахите за сигурността и провокациите, които съществуват по време на коронавирусната рецесия, не отстъпват на назад във времето по време на пандемията. Напротив, " аргументира се Столтенберг. Той сподели, че " Русия продължава да построява оръжия, терористичната организация " Ислямска страна " (ИД) още веднъж се пробва да укрепи позициите си в Сирия и Ирак, а световният баланс на силите се трансформира с възхода на Китай. "
" Най-важната задача за НАТО е да предотврати превръщането на коронавирусната рецесия в здравния бранш в рецесия на сигурността. Следователно би трябвало да продължим да влагаме повече ", сподели генералният секретар на НАТО.
" В същото време приказваме и за верния метод към Русия. Русия би трябвало да разбере, че не може да завоюва, в случай че търси борба ", аргументира се Столтенберг. " Вярвам в разговор, съдействие, надзор на оръжията, само че единственият метод да реализираме това с Русия е твърдата и разбираема позиция на НАТО ", добави генералният секретар.
На 10 ноември съветският президент Владимир Путин на среща с управлението на министерството на защитата, ръководители на федерални ведомства и предприятия от отбранителната индустрия означи, че страните от Северноатлантическия алианс пренебрегват предлагането на Русия за понижаване на военната интензивност по време на пандемията от ковид. Според него „ също така интензивността на авиационните полети и употребата на флота на страните от НАТО единствено се усили “.
На срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година всички европейски страни поеха ангажимент да доведат своите военни разноски до 2% от Брутният вътрешен продукт в границите на 10 години.
 Държави от НАТО стягат обръча над Русия с полети Държави от НАТО стягат обръча над Русия с полети
Държави от НАТО са почнали засилено да летят над Черно море наоколо до границите на Русия, излиза наяве от известие на националния ц...
Мисия в Афганистан
През февруари страните от НАТО ще обсъдят дали да продължат задачата си в Афганистан или да изоставен страната напролет на 2021 година
" Ние, съдружниците, ще би трябвало да вземем доста мъчно решение при започване на идната година дали да напуснем Афганистан преди 1 май, което е част от съглашението сред Съединени американски щати и талибаните, или да останем. Това е мъчно решение. което ще би трябвало да приемем по време на срещата на министрите на защитата на НАТО през февруари 2021 година ", сподели Столтенберг. Според него „ това ще бъде доста значима среща на НАТО “.
Според генералния секретар, в случай че съдружниците изоставен Афганистан прекомерно рано, терористичната група " Ислямска страна " може да се опита да укрепи позициите си там след провалянето в Сирия и Ирак. " Приветстваме директните договаряния сред талибаните и афганистанското държавно управление и сме подготвени да поправяме нашето наличие ", сподели Столтенберг, твърдейки, че никоя от страните от НАТО " няма да остане там [в Афганистан] по-дълго от нужното. "
Както съобщи предходната седмица и някогашният американски министър на защитата Кристофър Милър до 15 януари 2021 година в Афганистан ще останат единствено 2,5 хиляди американски бойци. В момента в Афганистан са ситуирани към 4,5 хиляди американски бойци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР