Европейският съюз навлиза във финалния етап на надпреварата за следващ

...
Европейският съюз навлиза във финалния етап на надпреварата за следващ
Коментари Харесай

Еврокомисар, вицепремиер или бивш финансов министър - кой ще оглави Европейската инвестиционна банка?

Европейският съюз навлиза във финалния стадий на конкуренцията за идващ началник на Европейската капиталова банка (ЕИБ). Позицията е все по-престижна и мечтана от когато ѝ да било поради ролята ѝ във финансирането на възобновяване на Украйна и екологизирането на европейската стопанска система.

Петък е последният ден за събиране на кандидатури за управлението на банката на Европейски Съюз, която финансира стратегии в и отвън общността. В очакване на крайна инспекция претендентите към този момент са ясни, а конкуренцията ще се ускори през идващите седмици, написа европейското издание на " Politico ".

Оглавяването на най-голямата многостранна финансова институция в света постоянно е било влиятелен пост във финансовите и икономическите среди. Отскоро се обмисля и разширението на нейните пълномощия, тъй че тя да дава финансова поддръжка за още стратегически вложения, свързани с цифровия и със зеления прехода като да вземем за пример първични материали, зелени технологии или биотехнологии.

В конкуренцията за виновната позиция се включват представители на няколко страни. Настоящият европейски комисар по конкуренцията и цифровото контролиране Маргрете Вестагер е може би най-голямото име в листата. Нейното наличие демонстрира какъв брой виновен и мечтан е постът в банката.

Вестагер беше препоръчана от Копенхаген за ръководител още през юни и се смяташе, че има най-високи шансове да получи позицията. Тя обаче загуби поддръжката на някои столици, в това число Париж след несполучливия ѝ опит да назначи американец за основен икономист по въпросите на конкуренцията в Европейски Съюз - ход, който по никакъв начин не се хареса на Франция.

В последния миг Испания също се включи с предложение - своя вицепремиери финансов министър Надя Калвиньо. Тя дава отговор за държавните финанси на Испания от 2018 година насам и ръководи Международния валутен и финансов комитет на Международния валутен фонд (МВФ).

Преди да се причисли към ръководеното от социалистите испанско държавно управление, Калвино е била старши управител в Европейската комисия в продължение на 12 години. Финансовият министър беше показана от своята страна като жена със " мощни достижения " и " богат опит в съответните области като финанси, бюджетиране, финансово контролиране, икономическа политика и цифровизация ".

В конкуренцията вземат участие и двама сегашни заместник-председатели на Европейска инвестиционна банка - Тереза Червинска, някогашен министър на финансите на Полша, и Томас Острос, някогашен шведски министър. Италия пък предложи кандидатурата на своя някогашен министър на финансите Даниеле Франко.

След като претендентите бъдат тествани, държавите-членки на Европейски Съюз дружно ще би трябвало да се спогодят за началник на банката.

В търсене на взаимни отстъпки

Процесът не се управлява от министрите на финансите в нормалната им група Екофин, а от Управителния съвет на Европейска инвестиционна банка. Това отрежда на белгийския министър на финансите Винсент Ван Петегем, който ръководи този съвет, ролята на неофициален изследовател на взаимни отстъпки.

Въпреки това, въпросът за идващия началник на финансовата институция ще бъде обсъждан най-вече в Париж и Берлин. Кандидатурата на еврокомисар Вестагер отслабна след недоволството на Франция към нейно решение, само че страната към момента не е заела безапелационна позиция по отношение на управлението на Европейска инвестиционна банка.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер съобщи по-рано, че поддръжката на страна му ще зависи от това дали претендентът за поста ще поддържа вложения в нуклеарната сила. Франция ще вземе поради и дали той ще поддържа други френски ползи, като да вземем за пример устрема за повече вложения в защитата.

Финансовите министри на Европейски Съюз в този момент би трябвало да намерят консенсунс и да се спогодят кой да застане на управителния пост в банката, като решението ще бъде взето с квалифицирано болшинство. Това ще стане на неофициална среща в Испания в средата на септември.

Европейска инвестиционна банка дава милиарди евро за голям брой планове и играе значима роля за насърчаването на конкурентоспособността на Европейски Съюз. Нейн сегашен началник е Вернер Хойер, който беше избран отново през 2018 година за втори мандат, който завършва през януари.

Постът в основаната в Люксембург финсова институция до момента в никакъв случай не е бил заеман от жена, а възможният избор на Вестагер, Калвиньо или Червинска може да промени това.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР