Европейският съюз налива 6 милиарда евро в проект за сателитна

...
Европейският съюз налива 6 милиарда евро в проект за сателитна
Коментари Харесай

ЕС планира своя сателитна система, подобна на SpaceX, за €6 милиарда

Европейският съюз налива 6 милиарда евро в план за сателитна система в ниската земна орбита, която ще дава информационни услуги за блока.

От бюджета на Европейската комисия ще се похарчат 2,4 милиарда евро, а останалите ще дойдат от страните от Европейски Съюз.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон разгласи, че е от значително значение Европа да има свое лично " съзвездие " от спътници, съобщи Bloomberg. По думите му " галактическите проекти " на Европейски Съюз ще покачат сигурността и устойчивостта на страните от Европейски Съюз.

" Това е от огромно значение във връзка с стратегическия ни суверенитет ", съобщи Бретон през вчерашния ден. Сателитно покритие ще се намира в ниската земна орбита и оборудванията ще са доста по-близо до планетата от обичайния спътник. По този метод потребителите ще получават по-бързи услуги.

В момента преобладаващият състезател е региона е SpaceX на Илън Мъск, който изстреля към 2000 спътника, които обслужват системата Starlink.

Мъск желае да даде на потребителите достъп до отдалечени райони, както и бизнес приложения, като употребява лични ракети за многократна приложимост.

Основателят на Amazon Джеф Безос също възнамерява сходна система, наречена Project Kuiper.

Проектът на Европейски Съюз евентуално ще наподобява на стартъп компанията, наречена OneWeb, която ненадейно беше добита при процедура за оповестяване в неплатежоспособност от английското държавно управление след настъпване на Covid-19. Обединеното кралство е част от консорциум, който включва индийския конгломерат Bharti Global, SoftBank Group Corp. и френския сателитен оператор Eutelsat SA. Консорциумът има в орбита две трети от плануваните в първичната фаза 648 спътника.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР