Европейският съюз може да плати над 9 млрд. евро, за

...
Европейският съюз може да плати над 9 млрд. евро, за
Коментари Харесай

ЕС може да плати над 9 млрд. евро за ваксините на CureVac и BioNTech |

Европейският съюз може да заплати над 9 милиарда евро, с цел да обезпечи милиони дози от имунизациите против ковид на " BioNTech & Pfizer " и " CureVac ", съобщи пред Ройтерс представител на Европейски Съюз, участващ в договарянията. 

Съюзът се е споразумял да заплати по 15,50 евро на доза на разработчика на ваксина против Коронавирус " BioNTech & Pfizer ", твърди източникът.

Това би означавало обща цена от 3,1 милиарда евро за 200 милиона дози, като сумата ще се увеличи до 4,65 милиарда евро, в случай че бъдат закупени в допълнение още 100 милиона дози, съгласно реализирана преди дни договорка.

Споразумението включва и гаранция за страните от Европейски Съюз да получат обезщетение, в случай че двете компании пренасочат дозите си към САЩ.

Представителят на Европейски Съюз посочи, че блокът се е съгласил да заплати по 10 евро на доза за в началото доставяне с 225 милиона дози от имунизацията на CureVac - това е под цената от 12 евро, която производителят определи преди време.

Тази седмица Съюзът подписа договорка с CureVac за 405 млн. дози, от които 180 спомагателни при поискване за доставка, подсети източникът. 

Представителят на Европейски Съюз съобщи, че доставките на CureVac би трябвало да стартират до края на март 2021 година Все още не е ясно дали спомагателните дози ще костват 10 или 12 евро, всяка, само че е несъмнено, че Европейски Съюз ще заплати 4,05 милиарда евро за 405 милиона дози при цена от 10 евро.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР