Европейският съюз може да отмени квотната система за преразпределение на

...
Европейският съюз може да отмени квотната система за преразпределение на
Коментари Харесай

ЕС може да отмени задължителните квоти за бежанци

Европейският съюз може да анулира квотната система за преразпределение на бежанци в границите на блока, оповестява английският Гардиън.

На среща на върха в четвъртък, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ще съобщи пред водачите на Европейски Съюз, че схемата за наложителни квоти е разединяваща и неефективна, което ще бъде знак, показващ подготвеност за отричане от политиката, провокирала остри различия.

Туск ще дефинира шестмесечен период, в границите на който водачите на Европейски Съюз би трябвало да реализират единомислещо единодушие за промени в системата за даване леговище. Ако не бъде реализиран консенсус, ръководителят на Евросъвета е подготвен да предложи други възможности.

„ Ако няма решение... в това число по въпроса за наложителните квоти, ръководителят на Европейския съвет ще предложи проект за бъдещето “, написа в чернова на писмо от Туск до европейските столици.

Това значи, че схемата за наложително преразпределение на мигранти ще бъде отстранена, поради категоричния отказ на Унгария, Полша и Чехия да одобряват бежанци на квотен принцип, открит в Брюксел.

Задължителните квоти бяха въведени в разгара на мигранстката рецесия през 2015 година, когато крайбрежията на Европа бяха залети от хиляди хора, доста от които бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея. Унгария, Словакия, Румъния и Чехия гласоподаваха срещу решението, само че в последна сметка политиката бе призната с болшинство.

Въпреки това, Унгария и Полша не одобриха нито един емигрант по схемата, която предвиждаше релокацията на 120 000 бежанци, болшинството от които сирийци. От своя страна Чехия е приела единствено 12. Срещу трите страни беше предявен иск в Съда на Европейски Съюз, поради техния отказ да изпълнят отговорностите си по признатия закон.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР