Европейският съюз може да не успее да съгласува въвеждането на

...
Европейският съюз може да не успее да съгласува въвеждането на
Коментари Харесай

ЕС не може да съгласува таван на цената на руския газ заради Германия

Европейският съюз може да не успее да съгласува въвеждането на таван на цената на съветския газ поради позицията на Германия, Берлин се притеснява, че тази мярка може да докара до цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия, оповестява европейската редакция на Politico в сряда.

Един европейски посланик разкритикува Германия, като я назова " проблем “, защото " й лишава прекалено много време, с цел да вземе решение по въпроси като ценовите тавани “. Според изданието, формалните лица в Берлин считат, че би трябвало да се съсредоточат върху " по-малко провокативни ограничения “ за битка с възходящите цени на силата, като налагането на налог върху свръхпечалбите на енергийните компании. Въвеждането на таван на цените на съветския газ ще бъде разисквано в сряда, а европейски посланик изрази опасения, че заради позицията на Германия изходът от тази среща " за жалост ще бъде негативен “. Изданието отбелязва, че помощникът на немския канцлер Олаф Шолц по икономическите въпроси Йорг Кукис се е срещнал във вторник с представители на Европейската комисия, с цел да се опита да отбрани позицията на Берлин.

Германия се притеснява, че в отговор на въвеждането на таван на цените Москва може изцяло да спре доставките на газ, което ще удари изключително Централна Европа - Чехия, Словакия и Румъния. Намаляването на доставките от Русия ще наложи Германия да споделя своя газ с други страни в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, което ще понижи личните й ресурси, отбелязва Politico.

" Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, само че като цяло сме подготвени за договаряния в европейски формат “, съобщи представител на немското министерство на стопанската система пред изданието.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани на 2 септември да се вкара таван на цените на съветския газ в Европейски Съюз, а преди ден разгласи нуждата Европейският съюз да се откаже от съветските енергоносители допустимо най-скоро. Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на съветския Съвет за сигурност, отговори, като сподели, че " просто няма да има “ съветски газ в Европа, в случай че Европейският съюз вкара таван на цените.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР